Направих я точно по рецептата( с изключение на алкохола който се слага в крема), но следващият път като я направя( със сигурност ще има такъв защото си заслужава) ще увелича дозата за крема, страхотен е!
Копирам ви рецептата защото не бих могла да ви я обясна по точно от Мария за което БЛАГОДАРЯ!
Необходими продукти:
- 6 белтъка
- 6 жълтъка
- 210 гр. (1 чаена чаша) захар
- 1/3 чаена лъжичка сода бикарбонат
- 1 супена лъжица оцет
- ванилия
- 200 гр. (1 ¼ чаени чаши) брашно
- 200 гр. орехи, едро смлени или нарязани
- 150 мл. (2/3 чаена чаша) прясно мляко
- 1 супена лъжица с куп (19 гр.) брашно
- 100 гр. (½ чаена чаша) захар
- 300 гр. краве масло, на стайна температура
- 400 гр. подсладено кондензирано мляко
- 100 гр. орехи, смлени
- 100 гр. шоколад
Пригответе си
всички нужни продукти за блатовете, така че да не се налага да
прекъсвате приготвянето им. Размесете содата с оцета. Разбийте белтъците
докато увеличат обема си двойно и без да прекъсвате разбъркването,
добавете последователно захарта, жълтъците (един по един), разтворената
в оцет сода и ванилията. Миксера се спира. Брашното и орехите се
смесват и се добавят на 2-3 части към тестото.
Разбърква се с
дървена лъжица или шпатула до хомогенизиране. Полученото тесто се
разделя на 2 части. Всяка се разстила се в тава с диаметър 26 см., чийто
дъно е застлано с хартия за печене, която заедно със стените на тавата е
намазана с олио и наръсена с брашно. Пече се в предварително затоплена
на 190°С фурна с включени горен и долен реотан и вентилатор. Печенето
отнема 10-12 мин. Готовността се проверява с клечка. След изваждане от
фурната веднага освобождавах блата от тортеният ринг, за да сложа
следващия, но го оставях върху хартията за 5-10 минути. След това го
обърнах върху решетка и отстраних хартията. Изпечените блатове се
оставят да се охладят напълно.
Пригответе си крема:
Прясното мляко се смесва със захарта и брашното и се сварява гъст крем.
Сваля се от огъня, и се оставя да се охлади напълно.
От време на време се разбърква, за да изстине по-бързо и за да не хваща
кора.
Маслото се
разбива с миксер на пухкав крем. На струя се добавя подсладеното
кондензирано мляко и разбъркването продължава докато се смесят
хомогенно. След това се добавят последователно изстиналия сварен крем . Разбърква се до хомогенизиране. След това може да пристъпите
към сглобяване на тортата.
Сглобяване на тортата. Ако
нямате тортен ринг, може да сглобите тортата и без такъв, като редувате
блат с крем в в чинията, в която ще сервирате тортата. По всяка
вероятност в този случай, ще трябва да изстудите леко крема в хладилник,
преди да започнете сглобяването. Най-напред, разрежете хоризонтално на 2 части, всеки от изпечените и изстинали блатове. Ще се получат общо 4 части.
Според мен,
нещата се получават най-бързо и най-добре, когато сглобяването стане във
формата за торта (с подвижни стени), която е била използвана и за
печенето на блатовете. Започва се с блат, обърнат с отрязаната страна на
горе. Редуват се блат – крем, като се завършва със слой крем. Ако ще
украсявате със смлени орехи, наръсете повърхността на тортата, преди
крема да е стегнал – така ще залепнат по повърхността му. Тортата се
прибира в хладилника и се оставя да престои няколко часа (или цяла нощ),
за да стегне.
На следващия
ден се освобождава от формата и се украсява по желание. Аз реших да я залея със шоколадов ганаш 100 мл. сметана и 100 гр черен шоколад.Загрява се сметаната до завиране и се слага начупеният шоколад, оставя се малко да изстине и се залива тортата. Украсих я със шоколадови яйца понеже я правих за Великден.
Да ви е сладко!
Крема не е ли малко
ОтговорИзтриванеКрема като количество не е ли малко
ОтговорИзтриванеЗдравейте,съжалявам ,че късно се включвам ,но покрай тези празници нямах време за нищо,относно крема, не не е малко но ако обичате торти с повече крем може да увеличите с половин доза, невероятен е.
ОтговорИзтриванеХубава вечер!