Това е рецепта от "Пекарната на Рудолф".
ПРОДУКТИ:
- 400 грама банани
- 4 броя яйца
- 225 грама слънчогледово олио
- 300 грама захар
- 240 грама брашно
- 7 грама бакпулвер
- 1 чаена лъжица сол
- 1 чаена лъжица канела
- 700 милилитра бита сметана
За карамела:
- 300 грама захар
- 200 милилитра сметана
- 150 грама масло
За украса:
- банани
- карамел
Начин на приготвяне:
Намажете
с олио тавичка за пай и наредете на дъното и банан и половина, нарязан
на кръгчета. Другият банан и половина се намачква на пюре и се смесва с
яйцата, захарта, брашното с бакпулвер и олиото. Сместа се разбърква с
миксер и се изсипва върху бананите. Паят се пече на 190 градуса около 25
минути.
За млечния карамел /тофи/ се изсипва малко захар в нагорещена тенджера на котлона и като се стопи, се изсипва цялата захар да се карамелизира. Захарта не се бърка с лъжица или шпатула, а само се разклаща тенджерата. Сметаната се затопля и се изсипва в тенджерата при карамелизираната захар. Тенджерата трябва да е достатъчно голяма, защото при смесването на двата продукта започва клокочене. Бърка се докато сместа стане напълно гладка. Накрая се добавят маслото и щипка сол. Отново се бърка. Млечният карамел се оставя за да изстине. Не трябва да изстива напълно, за да може да се работи с него.
Разбива се сметана до пухкавост и се слага в хладилник за малко. Половината карамел се смесва с нея и се получава мус. Той се намазва върху пая.
Паят се украсява с парченца банани а най-отгоре се поръсва с останалия млечен карамел.
За млечния карамел /тофи/ се изсипва малко захар в нагорещена тенджера на котлона и като се стопи, се изсипва цялата захар да се карамелизира. Захарта не се бърка с лъжица или шпатула, а само се разклаща тенджерата. Сметаната се затопля и се изсипва в тенджерата при карамелизираната захар. Тенджерата трябва да е достатъчно голяма, защото при смесването на двата продукта започва клокочене. Бърка се докато сместа стане напълно гладка. Накрая се добавят маслото и щипка сол. Отново се бърка. Млечният карамел се оставя за да изстине. Не трябва да изстива напълно, за да може да се работи с него.
Разбива се сметана до пухкавост и се слага в хладилник за малко. Половината карамел се смесва с нея и се получава мус. Той се намазва върху пая.
Паят се украсява с парченца банани а най-отгоре се поръсва с останалия млечен карамел.
ЗАБЕЛЕЖКА: МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА И ГОТОВО КАРАМЕЛИЗИРАНО КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО - дулсе де лече.Но в провинцията трудно се намира а приготвянето му( да се вари 3 часа кутия кондензирано мляко) отнема доста време.Уверявам ви че вкуса на приготвеният по рецептата карамел е страхотен:)))
Невероятен пай ,много ми хареса как си го направила Елза.
ОтговорИзтриванеИ аз съм фен на Рудорф и ми харесват неговите рецепти.
Благодарности за баница -бюрек от твоята рецепта за пореден път го правя и става невероятен.
Прегръдки!
Благодаря!И ние често правим бюрека става бързо защото времето е кът:)
ОтговорИзтриванеМного целувки и прегръдки и от мен!