вторник, 10 юли 2012 г.

ПАЙ - БАНОФФИ

За любителите на комбинацията от банани и карамел!
Това е рецепта от "Пекарната на Рудолф".

ПРОДУКТИ:


  • 400 грама банани
  • 4 броя яйца
  • 225 грама слънчогледово олио
  • 300 грама  захар
  • 240 грама брашно
  • 7 грама бакпулвер
  • 1 чаена лъжица сол
  • 1 чаена лъжица канела
  • 700 милилитра бита сметана

За карамела:

  • 300 грама захар
  • 200 милилитра сметана
  • 150 грама масло

За украса:

  • банани
  • карамел

Начин на приготвяне:

Намажете с олио тавичка за пай и наредете на дъното и банан и половина, нарязан на кръгчета. Другият банан и половина се намачква на пюре и се смесва с яйцата, захарта, брашното с бакпулвер и олиото. Сместа се разбърква с миксер и се изсипва върху бананите. Паят се пече на 190 градуса около 25 минути.
За млечния карамел /тофи/ се изсипва малко захар в нагорещена тенджера на котлона и като се стопи, се изсипва цялата захар да се карамелизира. Захарта не се бърка с лъжица или шпатула, а само се разклаща тенджерата. Сметаната се затопля и се изсипва в тенджерата при карамелизираната захар. Тенджерата трябва да е достатъчно голяма, защото при смесването на двата продукта започва клокочене. Бърка се докато сместа стане напълно гладка. Накрая се добавят маслото и щипка сол. Отново се бърка. Млечният карамел се оставя за да изстине. Не трябва да изстива напълно, за да може да се работи с него.
Разбива се сметана до пухкавост и се слага в хладилник за малко. Половината карамел се смесва с нея и се получава мус. Той се намазва върху пая.
Паят се украсява с парченца банани а най-отгоре се поръсва с останалия млечен карамел.




ЗАБЕЛЕЖКА:  МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА И ГОТОВО КАРАМЕЛИЗИРАНО КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО - дулсе де лече.Но в провинцията трудно се намира а  приготвянето му( да се вари 3 часа кутия кондензирано мляко) отнема доста време.Уверявам ви че вкуса на приготвеният по рецептата карамел е страхотен:)))

2 коментара:

  1. Невероятен пай ,много ми хареса как си го направила Елза.
    И аз съм фен на Рудорф и ми харесват неговите рецепти.
    Благодарности за баница -бюрек от твоята рецепта за пореден път го правя и става невероятен.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря!И ние често правим бюрека става бързо защото времето е кът:)
    Много целувки и прегръдки и от мен!

    ОтговорИзтриване