вторник, 26 февруари 2013 г.

КАШКАВАЛЕНИ ПТИЧИ ГНЕЗДА С ГЪБЕН СОС

Taзи рецепта е от един изключителен кулинар Петя Цанкова
Копирам ви рецептата защото не бих могла да ви я обясня по- добре.
БЛАГОДАРЯ ТИ , ПЕТЯ !

Голяма вкусотия!!!!!!!!!



Необходими продукти:
За гнездата:
500 гр.кайма
2 филийки хляб,предварително накиснати
1 глава лук,ситно нарязана или настъргана
2-3 скилидки чесън ,ситно нарязани
2 бр.яйца
1 с.л. кетчуп или доматено пюре
1 с.л. кисело мляко
по щипка черен пипер ,кимион ,чубрица,сол (ако е необходимо)
3 с.л. кр.масло
3-4 с.л.олио за намазване на тавата

За пълнежа:
2 кис.краставички,нарязани на дребно
50 гр мариновани гъби
10 бр.маслини без костилки,нарязани на дребно
по желание може още да се сложат и :
моркови
грах
царевица,
като количествата са по желание
50-100 гр кашкавал( или топени сирена),нарязан на плочки според броя на гнездата
щ.черен пипер

За гъбения сос:
100 гр мариновани гъби
1 с.л.брашно
200 мл бяло вино ( или толкова вода и 1с.л. лимонов сок)
1 щ. черен пипер
сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ :
Каймата ,накиснатият предварително хляб,настърганият лук,наситнения чесън,двете яйца,кетчупа,кис.мляко и подправките измесваме добре. Приготвяме кюфтетата с големина малко по големи от яйце.В средата им се прави гнездо. Слагаме ги в намаслена тавичка.Заливаме с разтопено масло и печем 20-25 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна.
Изваждаме и в гнездата поставяме по една чаена лъжичка от пълнежа ( или повече).
Разтваряме брашното във виното ,добавяме гъбите,.черен пипер и сол на вкус.Разбъркваме и изливаме при гнездата.
Слагаме ги отново във фурната да се запекат за още няколко минути,до сгъстяването на соса.
Изваждаме и върху всяко гнездо слагаме плочка кашкавал и поръсваме с черен пипер. Връщаме във фурната до запичането на кашкавала.
Поднасят се топли гарнирани с гъбения сос!
ДОБЪР АПЕТИТ



3 коментара:

  1. О, много засищащо и богато ми звучи!Прекрасна рецепта!
    Поздрави, Елза и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитно! Вкусна комбинация!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви момичета, наистина е много вкусно.Първо направих двойна доза за да изпратя на децата в София, останаха двечки за проба( не ги поеха кутиите) и на другият ден направих и за нас.В първите сложих и топено сирене - супер!
    Хубав ден ви желая!

    ОтговорИзтриване