Идеята за тази торта дойде от моята приятелка zi4e
Aз промених малко рецептата , като изпекох целувчен блат и го сложих в средата.
Затова я нарекох ' ЦЕЛУВЧЕНА ТОРТА"
Копирам ви начина за приготвяне на блата, като аз пекох един блат в 26 см форма за торта и го разрязах на две.
Продукти за блата
180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе
Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто
за кекс/блат. Именно на това се дължи сочността му, след изпичане, така
че не се притеснявайте.
Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао
форма за торта. Пече се за 40 -45 минути, като времето варира в
зависимост от това дали решите да изпечете
цялата смес наведнъж или на части.
След като блатът е готов, се охлажда напълно и след това се разрязва на 2 равни части
За белтъчният. блат
3 белтъци
щипка сол
3-4 с.л. захар
Докато фурната ви е гореща използвайте и разбийте белтъците със щипка сол на сняг, добавете захарта.В тавичка с по- голям размер от формата за торта сложете хартия и излейте белтъчната смес и леко изравнете.Печете на 150 градуса 15 мин., изключете фурната и оставете блата да изстине вътре без да отваряте.
За крема:
400 мл. сметана
400 гр течен шоколад
100 гр натурален шоколад
3 жълтъка
Сметаната се загрява до завиране, махнете съда от котлона и добавете течният шоколад.Бъркайте до гладък крем.Върнете съда на вече изключеният котлон и добавете начупеният шоколад,Бъркайте до пълното разтопяване. Оставете да се охлади малко.
Жълтъците се разбиват на водна баня и се добавят към още топлия
шоколадов ганаш. Разбърква се, докато всичко се обедини добре.
Внимавайте при разбиването на водна баня, водата не бива да докосва
дъното на съда за разбиване, защото температурата става прекалено висока
и яйцата ще се сготвят.
Охладеният на стайна температура ганаш се прибира в хладилник за час, докато стегне. .
В подходяща чиния сложете шоколадовият блат , намажете с1/3 от крема.Извадете белтъчният блат с хартията и го обърнете върху крема, отлепете я внимателно и с остър нож изрежете краищата на блата за да стане колкото шоколадовият. Нанесете крем отгоре и сложете шоколадовият блат. Измажете цялата торта с останалият крем. Украсете по желание, аз го направих с остатъците от белтъчният блат.
ЕЕХХАААА ЕЛЗЕЕЕЕ...станала е неустоима приятелко !
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието и за това твое изпълнение което ми се струва че е станало голямо разкошество.
Със сигурност ще направя и по твоя начин много ми допадна. Признала съм те с твоите кулинарни умения мила и знам че се е получила и сте я излапали с кеф.
Силни прегръдки от мен !
Благодаря ти мила! Ти си невероятна , страхотна!!! Обичам те!!!!!!!!!!!
ОтговорИзтриванеИаз те прегръщам!!!!