петък, 5 декември 2014 г.

КРЕМ ПИТА С ЯБЪЛКИ И ОРЕХИ

 Сладкиш на който не можеш да устоиш, носещ  коледният аромат на канела и ябълки.



Източник:http://www.maminajela.com/2014/10/alikina-milopita.html

За блата:
200 гр. масло
130 гр. захар
4 жълтъка
200гр. брашно
150 гр  смлени орехи
1/2 пакетче бакпулвер

За крем слоя

650 мл. прясно мляко
4 с.л. с връх брашно
4 жълтъка
5 с.л. захар
2 -3 ванилии

За третия слой-ябълки

1,5 кг. ябълки.обелени и настъргани
5-6 с.л. захар
1.чл. канела

За четвъртия белтъчен слой
8 белтъка
16 с.л. захар
150 гр. орехи( аз сложих по малко но сложете колкото по рецепта защото със сигурност ще е още по хубаво ще се получи хрупкава коричка)



Начин на приготвяне:

Почваме от ябълките, обелени и рендосани  посипете със захар и ги сложете на котлона.
Бъркайте, оставете да поврат 10 мин. .Махнете от котлона и сложете  канелата.
За крема,разбийте жълтъците със захарта добавете брашното и  100мл. мляко да стане на гладък крем. Другото мляко сварете и при непрекъснато бъркане добавете към него яйчената смес. Бъркайте да се получи хубав гладък крем. Махнете от котлона и сложете ванилийките.
 За блата: разбийте мекото масло със захарта, добавете жълтъците и брашното( може да бъркате със миксер като използвате бъркалките за тесто).Накрая сложете и орехите, като бъркате със шпатула или с ръка.Получава се меко тесто.
Разстелете тестото в тавичка с размери 23-32 см. в която сте сложили хартия за печене. Хубаво е да е дълбока. Разстилането става с ръка, за по лесно може да си набрашните дланта ,става по лесно.
Печете в предварително загрята фурна на 180* за 10 мин.
Извадете и разпределете крема равномерно навсякъде. Върнете във фурната за оше 10 мин като намалите температурата на 150 *.
През това време разбийте белтъците на сняг сщипка сол .Добавете захарта лъжица по лъжица и разбивайте да се получаването на меки връхчета. Сложете орехите и бъркайте със шпатула леко да не спадне сместа.
Като минат 10 мин. след като сте сложили крема във фурната извадете и разпределете ябълките ,върху тях сложете белтъчния сняг. Може с лъжица да тук там да направите вълни. Върнете във фурната на 120* около 50 мин да се получи хрупкава коричка.








Няма коментари:

Публикуване на коментар