неделя, 28 декември 2014 г.

ФРЕНСКА СЕЛСКА ТОРТА

Дълго се чудех каква торта да направя за  моя РД ,исках да е нещо по-леко, а и тази рецепта дълго стои в списъка на чакащите.
Знаете ли, съжалявам ,че не съм я правила досега,адски вкусна и свежа торта.
Аз направих някои промени относно крема,(обичам торти с повечко крем)  и стана фантазия  (според близките ми)

Източник: http://www.vkusnoteka.bg/2013/11/blog-post_5.html


Продукти за блатовете:

1 яйце
150 г кристална захар
200 мл прясно мляко
2 с.л. течен мед
2 ч.л. сода
50 г стопено, охладено масло
400 г брашно и още малко за наръсане на плота

За крема 
4 кофички заквасена сметана(общо 1600гр)
сладко от вишни
1.ч.ч захар ( ако обичате по сладко добавете още)
2-3 ванилии

200 гр смлени  запечени орехи 

Начин на приготвяне:
Разбийте яйцето и захарта, след това бавно добавете прясното мляко, меда, содата и стопеното, охладено масло. Прехвърлете сместа в тенджера и варете на бавен огън, като непрекъснато разбърквате около 25-30 минути, докато добие карамелен цвят. Отдръпнете от котлона и още топла изсипете в нея брашното. Разбъркайте с лъжица, докато получите тесто и го прехвърлете върху леко набрашнен плот. Омесете леко, докато стане на топка. Разделете полученото тесто на 8  еднакви топки. 
Разточете всяка една топка на кръг с диаметър 27-28 см. Трябва да бъде тънък, почти прозрачен. Тестото е много еластично и гъвкаво, заради меда. Вземете кръга в ръце и леко изтегляйте тестото настрани, както се изтегля тесто за пица. Сложете отново на плота и го разточете до желания диаметър. 
Прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене и печете 4-5 минути на 170 градуса. Докато се пече първият блат, оформете втория и така, докато изпечете всичките 8 блата. Оставете ги да се охладят добре, след което сложете върху един блат ринга за торта с размери 26 см,  и изрежете с нож точен кръг, така процедираме със всичките блатове.
За крема,разбъркайте със шпатула сметаната и захарта,добавете ванилията.
Сложете първият блат във форма за торта със свалящ се ринг, моята беше с размер 28 см с цел да не измазвам тортата отстрани,намажете с крем, за да ви е по лесно разпределянето на крема го разделете в 4 еднакви купи, на всяка кора слагате по 1/2 купа крем.През две -три кори слагате от сладкото върху крема.Намажете от горе с крем и приберете в хладилник за цяла нощ. На другият ден свалете внимателно ринга и  поръсете обилно с орехи отгоре и по борда. Леко притиснете с ръце да полепнат. Оставете в хладилника за още 1-2 часа.
Да ви е сладко!












Няма коментари:

Публикуване на коментар