Този сладкиш направих за 8 март, нарекох го така защото бяхме само двама.
Хрупкав блат наподобяващ орехов въпреки че няма орехи в него.
Съчетанието от карамел и крем от маскарпоне и шоколад задоволяват дори и най- капризните :) :) :)
Продукти за блата:
180 гр. масло
50 гр захар
20 гр какао
2 ч.л. нес кафе
70 гр нишесте
За карамеленият крем
1 кутия кондензирано мляко( 397 гр)
50 гр масло
За шоколадовият крем
150 гр маскарпоне
200 гр течна сметана
150 гр течен шоколад
Начин на приготвяне:
Сложете сухите съставки за блата в съд и добавете мекото масло,С ръка претрийте и бъркайте докато маслото се поеме изцяло.Получават се трохи които изсипвате в малка тавичка( 25 - 16см.) в която предварително сте сложили хартия за печене.С помоща на лъжица оформете блат или леко си мокрете едната ръка и така се оформия по лесно.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 мин.Оставете блата да изстине напълно в тавичката.
За карамеленият крем- сложете кондензираното мляко и маслото в тефлонов тиган и при непрекъснато бъркане загрейте до получаване на карамелен крем.
Изсипете го върху изстиналият блат.
Загрейте сметаната до завиране( в никакъв случай не трябва да завира) добавете течният шоколад и бъркайте до получаване на гладък крем.Оставете да изстине.
Разбийте маскарпонето с миксер и към него добавете шоколадовата смес.
Полученият крем излейте върху карамеления крем. Оставете в хладилник да стегне. За украса може да оставите сладкиша и така , да поръсите със настърган шоколад или като мен да го залеете със разтопен шоколад.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар