петък, 19 октомври 2012 г.

ТОРТА МИЛКА

Дълго и се каня на тази торта ,четох много по форумите и на края се реших да я направя.
Спрях се на рецептата на Вероника  http://thegingercookies.blogspot.com/2010/11/milka.html
Понеже пише че изисква време аз направих крема от вечерта за да може да изстине а корите изпекох сутринта :) и така стана бързо.Замених лешниците с орехи, и вместо шоколади "МИЛКА"( това оскъпява малко тортата,  а  сега сме в криза:)))) ползвах обикновен бял млечен  и черен шоколад.Малка промяна от моя страна в блатовете, вместо брашно слагам галета, според мен се получава по- добре.
Благодаря на Вероника за прекрасната рецепта! Препоръчвам я горещо !!!
Какво да ви кажа  просто СУПЕР!

За блатовете
10 белтъка
250 гр  захар
300 гр. запечени  орехи
2 супени лъжици галета
щипка сол
за крема :
10 жълтъка
1 литър прясно мляко
3 пудинга с варене  " Д-р Йоткер "  ванилия
 250 грама качествено меко краве масло
300 грама черен шоколад
300 грама бял шоколад
3 супени лъжици брашно
захар на вкус
200 мл сладкарска сметана
2 желатина

Начин на приготвяне:

Разбийте белтъците със щипка сол на сняг, сложете захарта и продължете с разбиването, прибавете ситно смлените ядки , галетата и разбъркайте със шпатула.
Изпечете 3 еднакви блата в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Следете блатовете по време на печене, защото стават бързо, пекат се около 15 минути, зависи от фурната.
Оставете ги да изстинат напълно.






За крема:
 Сложете 800 мл от млякото да заври.
В останалите 200 мл студено мляко разбъркайте много добре с миксер жълтъците, брашното, пудингите и захарта (захарта можете да сложите към 800 мл мляко, ако желаете, а не при жълтъците).
Махнете за малко горещото мляко от котлона и на много тънка струйка добавете от него към яйчено-пудинговата смес.
Разбърквайте много бързо, за да не се пресекат жълтъците и така до пълното смесване на продуктите.
Върнете крема на котлона и на много слаба степен го варете, докато стане гъст . Става бавно ,бъркайте непрекъснато.
Разтворете желатина в малко вода и като набъбне го сложете на водна баня да се разтвори( да не завира).Прибавете го към горещия крем и бъркайте да се поеме изцяло от крема.Разбийте маслото с миксер.
След като кремът се охлади  напълно, прибавете разбитата на сняг сметана  и с миксер разбийте до хомогенност.Към разбитото масло добавяйте лъжица по лъжица от крема и разбивайте до хомогенност.
Разделете крема на 2  части, в едната част сложете разтопения на водна баня (задължително) бял шоколад, а към другата част черен шоколад, разтопен пак на водна баня.
Шоколадът  не трябва да  е горещ.
Сглобете тортата в тава със свалящ се ринг,аз ползвах по голяма форма с ринг за да има крем и от страни  и да не се налага измазване.Ако нямате може да намалите малко блатовете. Редувайте блат, крем, блат, крем, блат и крем накрая.
Украсата е по желание.Моята малко се развали защото пропътува рзстоянието Видин -София с автобус:))) 







2 коментара:

  1. Невероятна торта!Толкова апетитно изглежда ,че направо е неустоима!
    Прекрасен и топъл ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за хубавите думи!Лека и спокойна вечер!!!

    ОтговорИзтриване