събота, 7 януари 2017 г.

АРМЕНСКА БАКЛАВА

Много отдавна не съм правила баклава,реших за Нова Година да я приготвя.
Рецептата е отново от блога Вкуснотека
Много интересно се навива на тънка пръчка, аз ползвах счупена пръчица от щори,Ани обяснява ,че може и с тънка точилка или пръчка от старите дървени закачалки.
Аз малко промених грамажа на корите и сиропа.


Продукти
500 гр фини кори
2 ч.ч.  смлени орехи
2 ч.л. канела
125 г. краве масло

за сиропа: 

2 и 1/2 ч.ч. захар

  2и 1/2 ч.ч. вода
сокът от половин лимон


Почистете и смелете орехите на ситно. Разбъркайте ги в купа, заедно с канелата.
Стопете маслото на бавен огън на котлона.
Загрейте фурната на 170 градуса.
Разтворете фините кори на работния ви плот. Без да ги разделяте, поръсете една от корите с ореховата плънка до средата на кората.
Сложете пръчката на късата страна на кората и завийте с нея руло от две кори.




С две ръце започнете да набръчквате рулото от краищата, към центъра, като внимавате да не разкъсвате корите.
Когато го набръчкате изтеглете пръчката от единия край и прехвърлете рулото в намазана с масло тавичка.  По същия начин навийте и останалите рула. 

Залейте подредената баклава с разтопеното масло и печете 30-35 минути на загрята фурна на 170 градуса, докато добие карамелен цвят.
Оставете я напълно да изстине.
През това време пригответе сиропа.
Сложете на котлона да кипне сместа за сиропа. Щом кипне, оставете да поври 5 минути, след което добавете лимоновия сок. Залейте баклавата.Сиропа никак не е много ,ще го поеме.
Залива се студена баклава със горещ сироп.
 Да ви е сладко!


1 коментар:

  1. Сега откривам блога Ви!Много интересни рецепти! Желая Ви още много приятни моменти в кулинарията!🙂Тази баклава е много впечатляваща!Непременно ще я опитам. Аз съм Ваня Кокарова. А Философия на моята кухня е моят блог. Ако имате време някога наминете!
    Поздрави!🙂🙂🙂

    ОтговорИзтриване