четвъртък, 29 септември 2016 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА

Няма да се впускам в обяснения само ще ви кажа ,че е уникално вкусна.
Рецептата е адаптирана от тук с малки промени от моя страна.

Продукти за блат с диаметър20 см.
180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе

За шоколадовият крем

200мл. течна сметана
200 гр натурален шоколад
2 жълтъка
3 с.л. захар



 Начин на приготвяне

 Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Сместа е малко по течна от обикновеното кексово  тесто.
Печете в предварително загрята фурна на 180* за 40 -45 мин.
 Ако ползвате форма с диаметър 20см, имайте предвид, че трябва да имате достатъчно височина, т.е. ако стените на формата са ниски, ще трябва да изпечете блатовете на части. Другият вариант е да сложите хартия за печене с височина около 10см от вътрешната страна на формата за торта, за да може тя да попречи на тестото да се излее, а и да му помогне да се изпече високо и равномерно.
Ако искате по-голяма торта увеличете двойно продуктите.
Изпеченият блат оставете да изстине напълно и го разрежете на 3 части.

 За шоколадовият крем,загряваме сметаната до завиране,слагаме в нея начупеният шоколад и бъркаме до хубав гладък крем.
Двата жълтъка разбиваме със захарта и слагаме на водна баня ,като водата не трябва да докосва съда с жълтъците  за да не получим омлет.
Бъркаме до сгъстяване около 10 мин.
Оставяме малко да изстине и смесваме със шоколадовият крем.
Прибираме в хладилник да стегне.
След стягане на крема  разбиваме със миксер и сглобяваме тортата като редуваме блат, крем и т.н.
Украсяваме по желание.

Да ви е сладко!










Няма коментари:

Публикуване на коментар