събота, 28 февруари 2015 г.

ГРЪЦКА ПИТА

Винаги когато чакам децата да дойдат правя нещо ново и интересно.Това ястие видях тук и реших ,че заслужава да се направи и останаха много доволни всички.
Както и в други рецепти промених някой неща и не съжалявам,обичам да експериментирам( е понякога се получава и гаф ,но не и в този случай),да променям ,да добавям други продукти да заменям .

Продукти:

7 кори за баница
0,500 кг. кайма
2 глави червен лук
3-4 скилидки чесън
3с.л. олио +3сл.
1 с.л.галета
чубрица,кимион,черен пипер

0,700 кг картофи
100гр топено сирене
копър
5-6 нарязани маслини
2-3 печени или пресни чушки( аз ползвах печени от буркан)
150 гр кашкавал

За плънката между корите
2 яйца
400 гр заквасена сметана
200 гр сирене

 Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги нарежете на кучета като за мусака,сложете ги да се сварят за 10 минути не повече за да не се разкашкат. Отцедете ги .
Нарежете лука и чесъна на дребно ,омесете с каймата.
Загрейте 3 с.л олио и сложете кайма да се позапържи,да си промени цвета.
Добавете подправките и галетата. Изсипете в друг съд.
В същия тиган сложете още 3 с.л. олио и сложете картофите и ги запържете за 10 мин. 
Внимавайте с бъркането да не се разкашкат.  Като ги махнете от котлона добавете копъра малко сол и нарязаното на кубчета топеното сирене.
Разбийте яйцата и сметаната със тел,добавете сиренето натрошено.
Почваме реденето на питата,  форма за торта( 26-28 см) със свалящ се ринг намазваме стените с олио и слагаме една кора за баница като краищата издигаме нагоре по стената на формата( правим борд) намазваме с 2-3 с.л. от яйчената смес,слагаме втора кора и така докато свършат 7 кори. Остатъка от сместа изсипваме върху последната кора.
Отгоре изсипваме каймата изравняваме, слагаме маслините после идва ред на картофите с топеното сирене .
Слагаме нарязаните чушки и настъргваме кашкавала.Оформяме стърчащите краища на корите като ги прегъваме навътре,оформяме борда.
Печем в загрята фурна на 180* 40 -45 мин.
Оставете 10-15 мин да  изстине,отворете ринга и нарежете.
Добър апетит!



Нарязано горещо :)












вторник, 17 февруари 2015 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА -"РОШЛА"

За всички любители на шоколада! Лесна и адски вкусна!

За блата

5 яйца
6 с.л. брашно
6 с.л. захар
1 пак.бакпулвер 10 гр
3 с.л. какао

За крема
500 мл. сметана
400 гр черен шоколад
125 гр масло

За белия сос
1 ч.ч захар
250 мл.течна сметана
50 гр масло

150 гр запечени ядки( орехи бадеми)

Начин на приготвяне:

Почваме от шоколадовия крем , загряваме сметаната до кипене и в нея добавяме начупен шоколада и маслото. Махаме от котлона и бъркаме до гладък крем.
За карамела-слагаме 1ч.ч. захар в по-дълбока касерола и добавяме 1 с.л. вода  и оставяме да се карамелизира. Като е готов карамела прибавяме маслото и бъркаме да се разтопи след това изсипваме предварително загрятата сметана.
Внимавайте да не се изгорите.
Оставете на бавен огън да поври около 10 мин.
И двата крема трябва да изстинат напълно.
За блата -разбиваме отделно белтъци и жълтъците със захарта.Към жълтъците добавяме брашното и бакпулвера.след това с леко бъркане със шпатула и белтъчния сняг.
Изсипваме във форма с размери 26см. в която сме сложили хартия за печене.
Пече се на предварително загрята фурна на 180*  около 20 мин.
Оставете  да изстине напълно,разрежете го на две,горния блат нарежете на кубчета.
Разбийте изстиналия ганаш с миксера на пухкав крем,нанесете 2/3 върху целия блат.
Отгоре сложете кубчетата нарязан блат,върху тях сложете другата част от крема тук там.Нанесете карамела с лъжица хаотично върху кубчетата блат.Поръсете с едро нарязаните запечени ядки.
Оставете тортата в хладилника за 2-3 часа в хладилник.
При мен карамела е много светъл,исках да контрастира, но вие го направете според вашия вкус.
Да ви е сладко














неделя, 15 февруари 2015 г.

BubbleUp-pizza

Като видях тази рецепта толкова ме заинтригува ,че не мирясах докато не я направих.Нещо много интересно и вкусно,плънката може да я замените с това което искате,другия път като я направя ще сложа и маслинки и топено сирене( по препоръка на домашните)


За тестото

300мл. хладка вода
1 пак. суха мая
10.гр.
4 с.л. олио
1ч.л. сол
1 ч.л.захар
брашно за меко тесто

Разтворете маята в топлата вода,сложете захарта и 3-4 с.л. брашно и оставете да шупне.
Сложете 1/2 кг. в съд добавете солта и олиото ,излейте шупналата мая и замесете меко тесто.Ще трябва да добавите още брашно. Оставете да втаса 
Може да използвате и друго тесто за пица по ваш избор.

За соса
1 1/2 буркан стерилизирани домати
3-4 с.л. олио
1 ч.л. мед 
4-5 скилидки чесън
сол на вкус

За пълнежа на пицата
200 гр филе( салам ,шунка)
150 гр кашкавал( моцарела)
мащерка 
и още 
250 гр кашкавал за поръсване върху пицата

Начин на приготвяне:
Пасирайте доматите и ги сложете в съд с олиото и меда да се посгъстят( около 10 мин.  да поврат).Махнете ги от котлона и нарежете чесъна
Разточете тестото с дебелина около 5 мм. и го нарежете на квадрати с размери 5см-5см.
Нарежете филето и кашакавала на кубчета,поръсете с мащерката.
Във всяко квадратче сложете по малко от филето и кашкавала. Съберете краищата на вързопче и ги оваляйте на топка. Получават се 30 топчета.
Оставете ги около 30 мин.
Сипете 2/3 от доматената смес в тава с размери 25см./30см.,наредете топчетата върху соса.


 Сложете с лъжица останалия сос върху всяко топче.


 Настържете отгоре  кашкавала.

Печете в предварително загрята фурна на 220* за 40 -45 мин.
Оставете ястието да изстине за 10 мин и му се насладете с чаша вино или бира.
Приятен апетит!





По желание на "клиента" настъргах още кашкавал :)






неделя, 8 февруари 2015 г.

ЕКЛЕР -ТОРТА

За всички любители на торти с много крем! Това е един голям еклер с много вкусен крем!
Удивителна торта топяща се в устата,невероятен баланс на вкусове!

източник:http://www.coolinarika.com/recept/princes-krofna-torta/





За тестото

115 мл. олио
250 мл.вода
150 гр брашно
4 яйца

За шоколадовия сос

100гр. черен шоколад
50 гр масло
1 ванилия
125 гр пудра захар
2 суп. вода

За крема 
1,200 мл. прясно мляко
250 гр маскарпоне ( или крем сирене)
2 пакета ванилов пудинг ( 120 гр общо)
1 ч.ч захар 
1 ванилия
2 пълни с връх суп. лъж. брашно

200гр замразени боровинки или друг плод

300 мл. течна сметана

50 гр черен шоколад
50 мл. сметана

Начин на приготвяне:
Почваме от крема защото изисква време да изстине.Сложете 1 л. мляко да заври в другото разтворете пудинга,захарта и брашното на гладка каша.Сипвате по малко от врящото мляко в пудинговата смес и бъркайте енергично.Върнете сместа в тенджерата и бъркаите до получаване на гъст гладък крем. Добавете ванилията и сложете фолио върху крема да не хване коричка и оставете да изстине напълно.
В съд смесете водата и олиото и загрейте до завиране,изсипете брашното и бъркайте да се получи гладко тесто.Отстранете от котлона и оставете малко да изстине. Добавете едно по едно яйцата и бъркайте докато се усвои яйцето от тестото,и тогава добавяте другото.
Вземете  тава с размери 22см.-32 см и сложете хартия за печене,разстелете тестото равномерно навсякъде.
Печете в предварително загрята фурна на 200* около 30 мин. Не отваряйте фурната по време на печене. Оставете блата да изстине напълно. 
През това време пригответе шоколадовия сос. В съд разтопете маслото и начупения шоколад,добавете пудрата захар по -малко и бъркайте докато се усвои и разтопи,добавете и водата.Бъркайте да се получи гладък крем.
С този крем намажете целият блат, оставете да изстине. 
Разбийте  маскарпонето с миксер и добавяте по малко от вече изстиналия крем. Бъркайте докато се получи гладък пухкав крем.
Нанесете крема върху шоколадовия сос и блата.Изравнете.Наредете плодовете. като ги натиснете леко да влязат в крема. Разбийте сметаната и нанесете върху плодовете. С лъжица направете вълнички а може и да я изравните отгоре. Сложете в хладилник за 1-2 часа. Загрейте сметаната  до завиране и сложете в нея начупеният шоколад. Бъркайте до гладък крем. С лъжица нашарете торта .
Оставете в хладилник за още час , нарежете и се насладете на нещо фантастично!











неделя, 1 февруари 2015 г.

ВКУСНИ БАНИЧКИ

Ще ви предложа една рецепта за едни малко по различни банички,плънката може да е всякаква,по ваш избор.Получи се един хрупкав обръч от кори а
 вътрешността- разтапяща се !





Продукти:
за 8 банички

8 кори за баница
2 яйца
4 с.л. кисело мляко
1/2 ч.л. бакпулвер

пълнеж

200 гр  филе (салам,шунка и др.)
100 гр топено сирене
50 гр бяло сирене
1 яйце
150 гр настърган кашкавал
подправки по избор

Начин на приготвяне:
Нарежете корите по диагонал най-добре става с ножица( моите не са много равни :( ) рязани са с нож
Разбийте с вилица две яйца с киселото мляко и бакпулвера.
Нарежете филето,топеното сирене и сиренето  на кубчета и ги разбъркайте с яйцето и подправките


Сложете по 2-3 с.л. от яйчената смес върху дългата час от корите


Навийте две кори на руло.


Навийте ги на охлюв и ги редете в намаслена тава ,като оставяте разстояние между баничките ( аз не съобразих и не оставих между всичките и се залепиха, но това не попречи да се изядат)


Всяко гнезденце напълнете с плънката,ако ви остане от яйчената смес разпределете върху пълнежа на всички банички. Сложете отгоре и настъргания кашкавал.





Сложете в загрята фурна на 180*  и печете за 20 -25 мин. или до златист загар.

Сипете чаша червено вино и се насладете !
ДА ВИ Е СЛАДКО!







сладкиш "ИЗНЕНАДА"

ПРЕКРАСЕН!
Ще ви подскажа малко, палачинки ,чийз крем,вишни, крем карамел ......
комбинация БОМБА!
Невероятно сочен,сладък с една кисела нотка от вишните!


Продукти:

за палачинките( мисля ,че всеки си има любима и изпитана рецепта)

3 яйца
щипка сол
400мл. газирана вода ( аз ползвах газирана напитка портокал)
2 с.л. олио
1/3 ч.л. бакпулвер
350гр -400 гр брашно
сместа е малко по- рядка от боза
от тази доза стават към 12 бр. с диаметър 26 см.
за сладкиш ни трябват 5 бр.( другите се изядоха за закуска)

За чийз крема

250 гр. извара или крема сирене
200 гр заквасена сметана
1 яйце
1/2 ч.ч. захар
1-2 ванилии
1 пълна суп. л. ванилов пудинг
100 гр замразени вишни ( или от компот,може да сложите и стафиди)

За крем карамела
3 яйца
250 мл. прясно мляко
1/2 ч.ч. захар

и още
4-5 с.л.захар
1 с.л.масло
това е за карамела

1ч.ч. вместимост-250 мл.

Начин на приготвяне:

Разбъркайте всички съставки за палачинките и ги изпечете на тиган.
Изварата със захарта разбийте с пасатор на гладък крем,добавете и яйцето.Разбийте до гладка смес.Прибавете сметаната ,пудинга,ванилията,Разбъркайте със шпатула до хомогенност.


Всяка палачинка намажете с 3 пълни суп. л. от сместа наредете вишните по средата и навийте палачинката на руло.





Така процедираме със 5 палачинки.



В тавичка с размери 22см. - 22 см. карамелизирайте 4-5 с.л. захар добавете 1 с.л. масло и бъркайте.Аз използвах купа защото тавичката ми е стъклена.



 Наредете палачинките върху карамела в  тавичката като краищата да са отдолу за да не се отворят при печенето.


Разбийте трите яйца със захарта добавете млякото и разбъркайте.






Излейте сместа върху палачинките и сложете в загрята фурна на 180* и печете  около 50-55мин.

Оставете сладкиша да изстине,сложете в хладилник за 2-3 часа.
Р.Р.тавичката трябва да е дълбока


Да ви е сладко!