вторник, 17 февруари 2015 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА -"РОШЛА"

За всички любители на шоколада! Лесна и адски вкусна!

За блата

5 яйца
6 с.л. брашно
6 с.л. захар
1 пак.бакпулвер 10 гр
3 с.л. какао

За крема
500 мл. сметана
400 гр черен шоколад
125 гр масло

За белия сос
1 ч.ч захар
250 мл.течна сметана
50 гр масло

150 гр запечени ядки( орехи бадеми)

Начин на приготвяне:

Почваме от шоколадовия крем , загряваме сметаната до кипене и в нея добавяме начупен шоколада и маслото. Махаме от котлона и бъркаме до гладък крем.
За карамела-слагаме 1ч.ч. захар в по-дълбока касерола и добавяме 1 с.л. вода  и оставяме да се карамелизира. Като е готов карамела прибавяме маслото и бъркаме да се разтопи след това изсипваме предварително загрятата сметана.
Внимавайте да не се изгорите.
Оставете на бавен огън да поври около 10 мин.
И двата крема трябва да изстинат напълно.
За блата -разбиваме отделно белтъци и жълтъците със захарта.Към жълтъците добавяме брашното и бакпулвера.след това с леко бъркане със шпатула и белтъчния сняг.
Изсипваме във форма с размери 26см. в която сме сложили хартия за печене.
Пече се на предварително загрята фурна на 180*  около 20 мин.
Оставете  да изстине напълно,разрежете го на две,горния блат нарежете на кубчета.
Разбийте изстиналия ганаш с миксера на пухкав крем,нанесете 2/3 върху целия блат.
Отгоре сложете кубчетата нарязан блат,върху тях сложете другата част от крема тук там.Нанесете карамела с лъжица хаотично върху кубчетата блат.Поръсете с едро нарязаните запечени ядки.
Оставете тортата в хладилника за 2-3 часа в хладилник.
При мен карамела е много светъл,исках да контрастира, но вие го направете според вашия вкус.
Да ви е сладко














Няма коментари:

Публикуване на коментар