сряда, 4 ноември 2015 г.

СЛАДКИШ С ЛИМОНОВ КРЕМ

Отдавна му се каня но все нещо става и остава за следващият път,за което съжалявам защото е много лек и свеж ухаещ на лимон. Рецептата е на
Ивана  от блога "С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА"
един изключителен кулинар,чийто рецепти са лесни ,вкусни и точни.
Аз направих малка промяна в количеството на крема - увеличих го , обичаме сладкиши с повече крем.
Благодаря ти Ивана за прекрасната рецепта!

Продукти;
за масленият блат
175 гр брашно
60 гр захар
70 гр масло
1 яйце
щипка сол

за крема
1 яйце
400гр мляко
4 с.л. захар
3 с.л. с връх нишесте
настъргана кора на 1 лимон

за мекият блат
125 гр. брашно
60 гр захар
35 гр разтопено краве масло
2 яйца
60 мл. прясно мляко
1/2 пак бакпулвер
щипка сол



Начин на приготвяне

Ще си позволя да копирам  обяснението за приготвянето от Ивана защото не бих могла да го обясня по добре от нея.
От продуктите за маслено тесто замесете меко такова и го приберете в хладилник за 30 мин. 
Пригответе лимоновия крем като разбиете с вилица яйцето и захарта, добавите нишестето, прясното мляко и лимоновата кора. Хомогенизирайте добре. Сложете съда на умерен огън и бъркайте докато крема се сгъсти. Оставете настрана да се охлади. 
За мекия блат разбийте за 3-4 мин. яйцата и захарта с миксер. Размесете брашното с бакпулвера и щипка сол.. Към яйцата добавете прясното мляко , слагайте на порции от брашното като бъркате с миксера на най-малките обороти. Накрая налейте на струйка разтопеното краве масло. 
На парче хартия за печене разточете масленото тесто. Прехвърлете го с хартията в тавичка (22 см.) Оформете висок борд. Изсипете лимоновия крем и го разстелете равномерно. От крема си оставете малко за отгоре. 
Изсипете сместа за мекия блат. Върху него с шприц напълнен с оставения настрана крем направете кръгове,  ! Изпечете на 170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 25 - 30мин. 

Да ви е сладко!








 

Няма коментари:

Публикуване на коментар