неделя, 21 юни 2015 г.

ТАТАРСКИ ПИРОГ

Рецептата е от сп."Кулинарен Журнал"
 По-вкусно нещо не съм хапвала!
Аз промених малко пълнежа, вместо картофи сложих червен боб,използвах и свинско месо.
Уверявам ви ,че е божествено вкусно както топло така и студено.
Каквото и да напиша ще е малко ,за да усетите аромата и вкуса горещо ви  препоръчвам да  го приготвите!!!





Продукти за тестото:

200гр. заквасена сметана
150 гр кисело мляко
1 яйце
150 гр меко масло
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. сода
1/2 ч.л. оцет
около 700 гр брашно

За пълнежа
1 кг свинско месо
3 едри глави  червен лук
2 с.л. олио
2 кутии червен боб общо 840 гр
1 люта чушка ( по избор)
1 кубче зеленчуков бульон
100мл.топла вода
подправки по избор ( аз сложих магданоз, копър  и мащерка)

и още
1 жълтък
20-30гр масло

Начин на приготвяне:
За тестото в купа смесете всички продукти като содата я угасите в оцета.Замесете  меко нелепкащо тесто. Покрийте купата и оставете тестото да почива  докато приготвите плънката.
Нарежете месото на кубчета около 2 см .

 Запържете в малко олио ,като почва да добива златист загар сипете 1 ч.ч вода .
Оставете да се задуши почти до готовност под капак.Прибавете  кромида и оставете да поомекне.Добавете леко изцеденият червен боб и варете докато изври соса. .Добавете зелените подправки и лютата чушка.
Вземете тава с високи стени,аз ползвах формата за торта със свалящи се стени с диаметър 28 см. Сложете хартия за печене чийто краища обхващат ръбовете на стените на формата за да предпазят от разкъсване на тестото.
Омесете го още веднъж и го разделете на 3 топки 1 голяма и 2 еднакви по- малки.


 От голямата  отделете топче колкото орех -то ще закрива отвора на капака.
Разточете голямата част от тестото така ,че 2-3 см от краищата да висят извън тавата.

 Сипете пълнежа, изравнете.


Похлупете с висящите краища, притиснете леко да се накъдрят.
Разточете едната малка топка и похлупете плънката.
Притиснете краищата на капачето към накъдрените краища на дъното.


Разточете другата топка с размери на капака от тесто.Направете лъчеобразни разрези които не започват от средата и не стигат до края.Сложете така направеният кръг върху капака и притиснете с пръсти две по две. Направете дупчица в средата.Краищата на второто капаче притиснете към накъдрения край, за да не се отвори при печене.


Сложете отделената топка в средата върху дупчицата.


Не постигнах външно резултата като при Вилето ,но толкова си мога :(

Намажете с разбит жълтък и сложете в загрята фурна на 180* . След 30 мин извадете пирога ,махнете топчето тесто и сипете от разтвореният бульон .При мен пое около 50 мл. може да поеме и повече в зависимост от наличието на сос вътре в пирога. Затворете с топчицата и върнете във фурната. Печете още 35-40 мин.
След като го извадите го намажете по цялата повърхност с 20-30 гр масло.
Оставете малко да изстине и леко разрежете капачето ,след това нарежете пирога като торта и сервирайте.










Няма коментари:

Публикуване на коментар