неделя, 2 ноември 2014 г.

ТОРТА" ROCHER"

Това е рецепта за пасти която видях при Тони Маринова , 
тя я беше превела от един сайт, 
за което огромно БЛАГОДАРЯ!
Реших да направя торта за РД на моя брат. Получи се много хубава и богата на крем торта.
За следващия път  ще направя някои промени които ще споделя с вас :

1. Ще запека лешниците ( орехите) предварително за блата и крема
2. Ще увелича дозата на сиропа на 300мл.( обичам по сочни торти)
3. Ще намаля сметаната за крема на 300мл.





 Продукти за блата :
8 яйца - жълтъците и белтъците отделно,
180 гр. пудра захар,
120 гр. брашно,
40 гр. какао,
200гр. смлените лешници,( аз ползвах орехи)
половин чаена лъжичка бакпулвер,
щипка сол.

Начин на приготвяне:
Всички съставки трябва да бъдат със стайна температура.
В купа смесете смлените ядки, брашното, какаото и бакпулверът.
Разбийте с миксер белтъците с една щипка сол, да се получат върхове. 
Постепенно - лъжица след лъжица, добавете захарта, с постоянно разбиване. Да стане гъста, лъскава пяна. Разбийте жълтъците и към тях прибавете по малко от белтъчната пяна и бъркайте леко с шпатула.
В получената пяна добавяйте постепенно сухата смес, като бъркате  внимателно.
Печете в правоъгълна форма 25/35 с хартия за печене само на дъното, отстрани намазнена и поръсена с грис или като мен в кръгла тава с диаметър 26-28 см.
Печете при 170 ° С за около 40 минути или по-дълго, до суха клечка.
След охлаждане, обърнете на плота или на поднос без ръбове и разрежете на два блата.

Съставки за крем Rocher:

400 грама сирене маскарпоне,
400 грама Nutella,
100 г млечен шоколад разтопен на водна баня,
половин чаша ситно нарязани лешници,

Смесете всичко последователно до гладка смес, добавете лешниците ( орехите), покрийте със стреч фолио и оставете в хладилника да стегне. 

Сметанов крем:

 500 мл сметана за разбиване 36%, охладена
100гр сирене маскарпоне
2 супени лъжици пудра захар

Сироп :
 половин чаша ликьор по избор и една четвърт вода.

Ганаш - 100 гр шоколад и 100 гр сметана.

В същата форма (или тава ) в която е печен блата се слага един блат, сиропира се леко, намазва се с малко от крема Rocher , над него сметановия крем, после втория блат, сиропира се и се слага останалия крем Rocher. Малко да се охлади и най-отгоре се нанася ганаша. Да отлежи в хладилника да си поеме от ароматите и се реже на пастички. 
Украсата е по избор.
Да ви е сладко!










Няма коментари:

Публикуване на коментар