неделя, 29 юни 2014 г.

ЛЯТНА ПЛОДОВА ПИТА

Тази пита видях при Рудолф като промених плода и количеството крем исках да има повече.
Един съвет от мен - разточете тестото по тънко в краищата и ще имате една прекрасна плодова пита.При мен се получи малко по дебел блат по краищата , но това не  е пречка за вкуса.

За тестото:

  • 100 мл прясно мляко
  • 4 с.л. захар
  • 1  пакетче суха мая
  • 2500 г брашно
  • 30 г меко масло
  • сол
  • 1  яйце

За пълнежа:

  • 400 мл прясно мляко
  • 1  ванилия
  • 75 г захар
  • 2  яйца
  • 3 с.л. брашно
  • 800 гр праскови и нектарини

За желето:


  • 1/2 пакетче желатин
  • 1  с.л. лим., сок
  • 100 мл вода
  • 50 г захар
  • 50-60 г сладко (аз сложих от портокали) може и друго

1. За тестото сипете брашното на плота, посолете го и направете кладенче в него. Затоплете съвсем леко млякото в тенджерка и поръсете маята. Сипете млякото с майта в кладенчето и поръсете със захарта. Добавете бучката масло и жълтъка. Разбъркайте продуктите в кладенчето, след това постепенно добавете брашното и омесете гладко тесто. поставете го в купа и го покрийте. Оставете тестото да втасва 30 минути, на топло.

2. Направете сладкарски крем, като в купа разбъркате яйцата с  захарта, 100 мл. студено прясно мляко и брашното на кашичка. Останалото мляко сложете в тенджерка  да заври. Сипете топлото мляко към яйчената смес, като бъркате енергично. След това върнете цялата смес в тенджерката и бъркайте крема докато се сгъсти, около 3 минути. Дръпнете от огъня.

3. Разточете тестото върху набрашнен плот, в кръгла форма. Разточвайте в двете посоки. Намаслете плитка форма /височина 2 см, диаметър 26 см/ за пай. Прехвърлете тестото върху формата и го напаснете добре по дъното и стените. Изрежете излишното тесто по краищата. Надупчете тестото по дъното.

4. Изсипете и разстелете равномерно сладкарския крем. Печете питата в предварително загрята фурна на 190 градуса за 20 минути.

5. За желето накиснете желатина в студена вода за 10 минути. В тенджерка сипете водата, захарта и лимоновия сок. Разбъркайте докато захарта се разтопи. Дръпнете от огъня и добавете желатина.. Разбъркайте. Добавете  сладкото и разбъркайте. Ако има едри парченца, прецедете желето.
Почистете и разрежете прасковите на филийки..
6. Извадете изстиналата пита от формата. Уверете се, че тя е изпечена и отдолу. Поставете я върху поднос и подредете нарязаните праскови върху нея, като правите кръгове, отвън навътре. Нанесете желето върху прасковите с помощта на четка.
7. Може да украсите със сметана.








Няма коментари:

Публикуване на коментар