вторник, 24 юни 2014 г.

СЛАДКА БАНИЦА С ПРАСКОВИ

Тази баницо-торта видях тук.Въпреки дългия работен ден рецептата ме заинтригува и реших да я направя. Промених  я малко, вместо сладко сложих пресни плодове. Много сочна и вкусна баница с вкус на праскови.


Продукти
  • 500 гр кори за баница
  • 7 яйца
  • 400 г заквасена сметана
  • 250 гр. извара или крем сирене
  • 10 с.л. захар 
  • 3 праскови
  • 1 с.л. нишесте
  • 3 с.л.захар за изварата
  • 1 яйце
  • 60 г масло
  • 60 мл олио


Начин на приготвяне:
  • Загрейте заедно маслото и олиото. Изчакайте да се разтопи маслото и отстранете от котлона.
  • В тава (кръгла, с диаметър между 26 - 28 см) сложете хартия за печене.
  • Разбийте в купа яйцата, сметаната, захарта и ванилията.
  • Корите разрежете на две по дължина.
  • Започнете да редите лентите кори в тавата, като ги разпределяте като ветрило, със застъпване около 3 - 5 см. (да обхващат и стените на тавата)
  • Поръсете с малко мазнина и повторете още едно подреждане на кори (така ще си подсигурите по-стабилно дъно на баницата).
  • Поръсете отново с малко мазнина.
  • След това излейте около 1/5 - 1/6 от сместа с яйцата и сметаната. С помощта на лъжичка намажете и корите, които са в ролята на стена.
  • Отгоре разпределете пак ветрилообразно кори за баница.
  • Крема сиренето или изварата разбийте със захарта ,яйцето и нишестето.
  • Обелете прасковите и ги нарежете на кубчета.
  • Смесете крема сиренето със нарязаните праскови.
  • Върху корите напръскайте малко мазнина и с малка лъжичка сложете купчинки от крем сирене.
  • Налейте част от яйчната смес (около 1/4 - 1/5 от останалото количество)
  • След това пак ред кори, мазнина и само яйчна плънка.
  • Нов ред кори, мазнина, крем сирене с прасковите, малко от яйчната смес. После отново кори и така, докато не свършат съставките. Не забравяйте да мажете и стените.
  • Завършваме с ред от кори, намазваме с мазнина, а ако ни е останала от течната плънка, намазваме и с нея (при мен е само с мазнина).
  • Загряваме фурната на 180 (С) градуса.
  • Поставяме да печем баницата,  като отгоре поставяме алуминиево фолио. 
  • Пече се по-дълго, на не много силна фурна и покрита, за да не прегорят корите по стените.
  • Когато започне същинското печене, баницата започва да се надува. От този момент засечете около 20 - 30 минути. След това извадете от фурната и оставете да се охлади, както си е в тавата.
  • Напълно изстинала може да я извадите от тавата с помощта на хартията.
  • За финал я поръсих с пудра захар.








Няма коментари:

Публикуване на коментар