сряда, 29 август 2012 г.

СЛАДКИШ СЪС СЛИВИ И КОКОС





                                                                                                                     
 Продукти:
За пълнежа:
0коло 700 гр.  сини сливи( изчистени от костилките)
125 гр. масло
200 гр. захар
2 лъж. прясно мляко                                                                                  
100 гр кокосови стърготини

За блата:

150 гр крема сирене или хубава извара
5-6  лъж. кисело мляко
6 лъж. олио
1к.ч. захар
1 ванилия
щипка сол
300 гр брашно
1 бакпулвер


 Начин на приготвяне:

Почваме от пълнежа, като разтопим маслото, добавим захарта и бъркаме да се разтопи.Прибавяме кокосовите стърготини и млякото.Оставяме да изстине.
С миксер разбийте крема сиренето със захарта, добавете млякото,солта.и ванилията.
Добавете брашното смесено със бакпулвера и бъркайте.Постепенно добавете олиото и замесете меко тесто.Оставете да почине 10 мин. завито във фолио.

             
Сложете хартия за печене в тава с размери 26-28 см. и с ръце разстелете тестото равномерно.




Отгоре наредете изчистените сливи.




Върху тях разпределете кокосовата смес.





Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 мин.

Оставете да изстине преди да го нарежете.

Насладете се на невероятен  аромат и вкус!!!











четвъртък, 16 август 2012 г.

ГАЛЕТ С ПРАСКОВИ И СИНИ СЛИВИ

Тази рецепта е от тук
http://ghost13honeyandmilk.blogspot.com/2010/09/blog-post_7463.html
Страхотен сладкиш,хрупкава коричка и много плодове.

За тестото:

180грама брашно
110 грама масло
50 грама захар
1 яйце

2 праскови
4-5  сини сливи
2-3 супени лъжици захар
1 супена лъжица мед и 2-3 суп лъж. прясно мляко за намазване на сладкиша
Начин на приготвяне:

Поставете брашно и масло в купа.
Сместете с пръсти или с миксер докато разроните сместа и стане на трохи.
Добавете яйцето и захарта и оформете тестото. Оформете от тестото една топка поставете в плик   и приберете в хладилника за 1 час.Подгответе прасковите  и сливите като ги нарежете на равни парчета.
Загрейте фурната на 180гр.
Застелете плота с пекарска хартия и поръсете хартията с брашно. Извадете тестото и разточете, като се стараете да разточите в кръг.
Поръсете със захарта.
Подредете резенчета праскови и сини сливи в кръга като оставите поне 3-4 см. в края за загръщане на тестото.

Прегънете тестото навътре към центъра.

Сложете в чашка 1 супена лъжица мед и  прясното мляко и стоплете в микровълновата, С четка намажете сладкиша..
Преместете внимателно пекарската хартия  в тавата и сложете във фурната.
Печете в продължение на 25 минути или до златисто.









неделя, 12 август 2012 г.

ЧИЙЗКЕЙК " НАСЛАДА"

За блата
200 гр обикновени бисквити
3-4 лъж. захар
125 гр масло

За крема 1

400 гр заквасена сметана
1 пакетче крема сирене
4-5 лъж. пудра захар
2 ванилии
150 мл.течна сметана

За  крем 2

200 мл. течна сметана
4-5 лъж карамелизирано кондензирано мляко( може и без него)

50 гр разтопен шоколад

Начин на приготвяне:

Натрошете бисквитите,аз го правя по следният начин: слагам хартия за печене на масата,изсипвам половината бисквити и с точилката минавам няколко пъти отгоре.
Разтопете  маслото и го разбъркайте със смлените бисквити и захарта.Изсипте сместа във форма за торта и хубаво притиснете да се получи блат.Оставете в хладилник докато направите крема.
Разбийте крема сиренето със захарта,добавете заквасената сметана.Бъркайте със шпатула.
Разбийте течната сметана до гъст крем.Смесете двата крема.
Изсипете крема върху блата.Разтопете 50 гр.  шоколад на водна баня и с лъжица сипете тук - там върху първия крем.
Разбийте сметаната до гъст крем.Смесете със карамелизираното кондензирано мляко( със шпатула).Нанесете крема върху шоколада. Украсете!  Сложете в хладилник да стегне.Аз сложих чийзкейка във фризера и се получи невероятна сладоледена торта!

Ако нямате такова мляко заменете със карамелизирана захар, бял шоколад или каквото предпочитате:))









OРЕХОВА ТОРТА - ЛЕЛЯ СТАНКА

Нарекох  тази торта така, защото взех рецептата от една лъчезарна и неуморна жена
,леля Станка
Тя казва че това е нейн "патент"-прави само тази торта и който я пробвал иска пак:)
С голям зор успях да спася едно парче за снимка , но нейната като че ли беше по- хубава от моята:)
Благодаря ти лельо Станке за прекрасната торта!
Продукти за 1 блат:

4 яйца
1ч.ч. захар
3 суп. лъж. с връх брашно
3суп . лъж. с връх галета
3 суп. лъж. какао
 БЕЗ НАБУХВАТЕЛ!!!
Разбиват се яйцата със захарта, добавят се последователно сухите съставки.Бърка се със миксер Сместа се изсипва се в тава с диаметър 26-28 см. върху хартия за печене.  .Пече се в предварително загрята фурна на 180 гр. около 20 мин. Пекат се два блата.

За 1 крем:

250 мл. мляко
2 суп . лъж.захар
2 суп. лъж. брашно
2 ванилии
Всичко се разбърква и се сварява гъст крем.Оставете да изстине напълно.

За 2 крем:
250 мл. прясно мляко
2 суп. лъж. захар
2 ч.ч. смлени орехи
 1 ванилия
Сварява се млякото със захарта и се добавят орехите. Оставя се да изстине.

За 3 крем:

150 гр  меко масло
1 ч.ч пудра захар
Разбива се с миксера на гладък крем.
Постепенно се добавя лъжица по лъжица  брашненият крем.След това и ореховия.
Разбъркайте до хомогенна смес.
Сложете единият блат в подходяща чиния и сиропирайте с няколко лъжици подсладено прясно мляко. Намажете с половината крем,сложете другият блат сиропирайте малко и остатъка от крема.Измажете тортата и отстрани.
Оставете в хладилник да стегне малко.
ЗАБЕЛЕЖКА:За тези които не обичат много сочни торти ,може да не сиропирате блатовете , те поемат от млякото от третият крем.Много са нежни и въздушни.

За глазурата:
100 гр шоколад
150 гр сметана
Загрява се сметана до завиране и се добавя начупеният шоколад.Бърка се до получаване на гладък крем.Оставя се малко да изстине и се залива тортата. В рецептата на леля Станка глазурата е от 100 гр. шоколад и 2 лъж. олио се разтопяват на водна баня.Аз предпочетох със сметана.
Украсете по желание:)))