неделя, 29 декември 2024 г.

Пълнена питка с дърпано свинско месо

 Един начин да оползотворите готово опечено месо,ако ви е омръзнало да го ядете.

Стана уникално вкусно! Синът ми беше главният готвач,аз чирак🙂

Продуктите са ориентировачни.

Готово опечено свинско месо около 500 гр 

3 големи глави лук

5 - 6 лъжици  лютеница( моята беше домашна) или доматено пюре

1/2 буркан домати белени

Червен пипер

Подправки на вкус, сложихме черен пипер,чубрица

За тестото

250 мл прясно мляко

1 яйце

1 ч л.сол

1 ч.л. захар

4-5 с л. олио

1 пакетче суха мая 

Около 450 гр брашно

1 жълтък за намазване

Още кашкавал , топено сирене,камембер или любими ваши сирена

Начин на приготвяне

Почваме от тестото,в купа слагаме топлото мляко маята,яйцето солта,захарта и олиото. Разбъркваме до еднородност. Почваме да добавяме пресятото брашно и замесваме меко нелепнещо тесто. Завиваме с кърпа и оставяме на топло да втаса.

Нарязваме лука на полумесеци и запържваме до прозрачно в 3-4 с.л. олио. Прибавяме нарязаното месо.Като се позапържи добавяме червеният пипер лютеницата или доматеното пюре,пасираните домати.Пържим докато стане гъсто без течност.С помощта на две лъжици раздърпваме месото да стане на конци Добавяме подправките и оставяме леко да изстине.

От втасалото тесто( при нас бе беше напълно,нямаше време🤔) отделяме 1/3 за капаче на питката,другата част разточваме на тънка кора около 1 см. В тава ( моята беше с диаметър 30 см) сложете хартия за печене и  поставяте платката тесто чиито краища трябва да излизат извън нея.

Изсипете вътре плънката,отгоре настържете обилно кашкавал,наредете  сирената които са по желание,може и само кашкавал.

Разточете отделеното тесто колкото диаметъра на тавата ,поставете го  върху  плънката и с висящите крайща на тестото притиснете горната кора за да не се отвори при печене. Оформяте като борд! В средата  на кората направете дупка не много голяма за да излиза парата.

Намажете с разбит жълтък с малко олио и печете в загрята фурна на 180* за около 45 Мин.  Времето за печене е в зависимост от фурната!

Готовата питка напръскайте с малко вода и завийте с кърпа да " обиколи нивата"

При нас не можа много😀😉 имаше гладни и нетърпеливи❤️

 Сипете чаша вино и се насладете!❤️










Няма коментари:

Публикуване на коментар