неделя, 7 февруари 2016 г.

СЬОМГА С ПОРТОКАЛОВО-СМЕТАНОВ СОС

Представям ви едно изискано ястие приготвено от сина ми Ивайло.
Влага много любов и старание в готвенето и определено му се получава твърде добре.
Гордея се много, колкото и нескромно да звучи!



Продукти
една цяла сьомга около 1,100-1,300кг.
4-5 средно големи картофа
3 портокала
голяма кофичка заквасена сметана
2-3 глави чесън
копър
черен пипер
сол
зехтин или олио
мащерка за соса


Начин на приготвяне:

Обелете картофите и ги нарежете на шайби не много дебели
Чесъна измийте и отрежете само мустачките , сложете цели главичките,като се опече става много вкусен задушен.
Измийте рибата и подсушете  леко с домакинска хартия .В коремната кухина поръсете сол и черен пипер,сложете няколко стръка копър( добре е да е пресен) и няколко кръга нарязан портокал.Направете няколко нареза  на рибата
Настържете  кората на един портокал смесете със сол и черен пипер и сложете в разрезите.
Полейте 2-3 с.л. зехтин в тава сложете картофите и чесъна поръсете със сол полейте пак отгоре със  малко зехтин.
Поставете рибата  с разрезите нагоре полейте върху нея с малко зехтин и сложете в предварително загрята фурна  на 200 * и печете 10 мин след това намалете температурата на 170 и печете още 30- 35 мин.
 Преди поднасяне на рибата  направете соса
 За соса
Изстискайте сока от два портокала и  го сложете в съд за варене, добавете клонче мащерка( ако няма прясна може и сушена)
Загрейте сока  до завиране и при непрекъснато бъркане добавете разбърканата сметана. Варим до сгъстяване около 6-7 мин. Добавете сол и черен пипер на вкус.
При сервиране полейте парчетата риба и картофи  със соса . Насладете се!

Добър апетит!









Няма коментари:

Публикуване на коментар