неделя, 7 февруари 2016 г.

МАНДАРИНОВИ ПАСТИ

Рецептата е от сп."КУЛИНАРЕН ЖУРНАЛ" и както описват в списанието тези пасти са леки и нежни,тестото е без сода и бакпулвер а е удивително! А ароматният и фин мандаринов крем е трудно да се опише!
Направих някои допълнения като добавих заквасена сметана, а в крема  понеже не ми се сгъсти ,(може сока да ми бил повече понеже мандарините ми бяха големи) добавих малко нишесте.

Получи се една ПРЕЛЕСТ!

За блата

3-4 мандарини( аз сложих 3 защото бяха големи)
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно

За първият крем
200 гр заквасена сметана
1 пълна с връх с.л. захар

За втория крем
2 големи или 3 по-малки мандарини( като ги изстисках  сока ми беше 220 мл. )
70 - 80 гр масло
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. нишесте
кората на една мандарина + 1 ч.л. захар

 Начин на приготвяне

Почваме от мандарините - измийте ги,обелете ги и ги нарежете на парченца.
Разбийте белтъците със щипка сол на сняг ,добавете половината от захарта .
Разбийте жълтъците със останалата захар  до побеляване.
Добавете  по-малко от белтъчния сняг към жълтъчната смес и бъркайте със шпатула внимателно.
Пресейте брашното и го прибавете към яйчената смес като бъркате  внимателно за да не спадне сместа.
Тестото трябва да се получи хомогенно и нежно.
Добавете в него парченцата мандарини и разбъркайте леко.


Намажете с масло правоъгълна форма за кекс,сипете в нея тестото и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180*  за около 40 мин .Проверете с клечка за зъби трябва да излезе суха като боднете блата.
Докато се пече сладкиша направете втория крем ,измийте хубаво мандарините,подсушете ги и настържете кората на едната ,изцедете сока от тях. ,отделете една кафейна чашка от него.   Останалият  сок сложете  в съд с дебело дъно и ги загрейте
Разбийте с тел или вилица яйцата,захарта и нишестето и отделеният сок до гладка смес.
На тънка струйка  сипете сместа към загрелия сок като бъркате непрекъснато,ако трябва намалете котлона за да не загори.
Варете до сгъстяване.


Махнете от котлона и добавете маслото ,бъркайте до разтварянето му.
Оставете крема да изстине напълно като от време на време бъркате за да не хване коричка.
Да сглобим вече всичко.
Изстиналият блат разрязваме по средата и по дължина  на две поставяме долната част на блата в плато  ,разбъркваме заквасената сметана със захарта  и намазваме блата,върху нея тук там слагаме по лъжица от мандариновия крем.
Захлупваме с другата част от блата. От горе нанасяме жълтия ароматен крем.


Оставете в хладилник за 2-3 часа ( при нас не можа да удържи толкова дълго)

Нарежете на пастички и им се насладете!














Няма коментари:

Публикуване на коментар