петък, 25 декември 2015 г.

ФУНИЙКИ

Отдавна исках да ги направя но все ми се струваше ,че е голяма врътка.Най -накрая се реших и ги направих. Врътката си заслужава щом си хапнеш и забравяш :)

Продукти

3 яйца
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 п. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
ванилия
около 800 гр брашно
За крема
1.л. прясно мляко
3-4 яйца
1 ч.ч брашно
1 ч.ч. захар
ванилия
150 гр маргарин

Начин на приготвяне

Започва се с приготвянето на крема. Отделя се чаша и половина от прясното мляко. Яйцата се разбиват със захарта с помощта на тел. Прибавя се постепенно брашното , захарта и отделеното прясното мляко. Разбърква се до получаване на гладка смес.
Останалото мляко се слага да заври. Отмества се от котлона и в него се изсипва горната смес. Разбърква се хубаво и се връща на слаб огън до завиране, като се бърка непрекъснато.
Крема се оставя да изстине напълно. Разбива се маргарина с миксер на гладък крем и към него при непрекъснато разбъркване се прибавя лъжица по лъжица от млечният крем. 
 
За основа на фунийките могат да се ползват готови формички или да се направят от фолио, капачки от буркани и дори от форми за печене за еднократна употреба.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Яйцата се разбиват леко със захарта и се изсипват в него. Прибавят се киселото мляко с разтворената в него сода и останалите продукти. Замесва се нелепнещо  и меко тесто. Не слагайте всичкото брашно в началото и добавяйте постепенно, за да не се получи прекалено твърдо тесто. Оставя се за 20- 25  минути покрито с чиста кърпа, да почине.
Взима се част от него и се разточва на правоъгълник с дебелина около 4 мм и дължина около 25 см в зависимост от големината на формата ( моите са големички и аз навивам  2/3 от формичката . Режат се ленти широки около 1.5 см.  Формичките се намазват много леко с олио. Навиват се на фунийките, като се застъпват леко и се нареждат в тава, застлана с хартия за печене. 
Пекат се в загрята на 180* фурна. Изпичат се сравнително бързо, така че внимавайте да не ги изгорите или препечете,като се зачервят ги извадете.Вадят се още горещи от формичките.
Като изстинат ги напълнете в готовият крем и потопете в смлени орехи,кокос или настърган шоколад.
Добре е да престоят до другият ден за да поеме тестото от крема.
 Да ви е сладко!







 
 
Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар