неделя, 6 септември 2015 г.

ПИКАНТИНА

Правя тази лютеничка от няколко години,у дома всички обичат лютивичко и то доста( особено аз и моят баща).Използвам я за супа, слагам я в различни ястия,мажем си я на филийка.Миналата година я правих със сурови чушки,но честно казано по ми харесва с пецкани по- ароматна е.Прави се само от  чушки ,върхари,червени и зелени в моя случай бяха повече червени..Няма точна дозировка на продуктите особено на лютите чушки всеки определя колко да му е люто .

Продукти
4 кг. сладки чушки(избушени)
1/2 кг. люти чушлета
1-2 връзки копър
2 глави (средни) чесън
1 1/2 ч.ч. олио
2/3 ч.ч. оцет
3с.л. с връх захар
4 с.л. сол

Начин на приготвяне
Измитите сладки чушки избушете и изчистете от семките.Пецкат се на котлона или скарата.
Лютите чушки не се бушат,пецкат се с дръжките,внимавайте че се пръскат ако са много люти.
Минете всички чушки през месомелачката, като на лютите махате само дръжките.
В голям съд смесете олиото, захарта, оцета и солта,загрейте ,като заври добавете чушковото пюре.Оставете да ври около 30 мин като бъркате от време на време. Махнете от огъня и добавете нарязаният на дребно чесън и копър. Разбъркайте и оставете 30-40-мин да се смесят ароматите. Насипете в бурканчета и стерилизирайте 10-15 мин.


PS Докато ври в тенджерата  лютеницата опитайте и я подправете по ваш вкус като добавите съответно сол,захар или оцет.








Няма коментари:

Публикуване на коментар