сряда, 7 май 2014 г.

ЧИЙЗКЕЙК С МАСКАРПОНЕ ,МАСЛЕН БЛАТ И ВИШНЕВО ЖЕЛЕ

Реших да направя този чийзкейк с маслен блат а не с бисквитен.Обичам маслените блатове,по пръхкави са от бисквитените. Комбинацията със замразените вишни се получи страхотно.
Много лек и вкусен десерт!

Продукти за блата:

200 гр брашно
40 гр какао
1 ч.л. бакпулвер
100 гр захар
1 яйце
ванилия
125 гр масло

 За пълнежа:
500гр маскарпоне
3/4 ч.ч. захар
400 гр заквасена сметана
3 с.л.( с връх) ванилов пудинг
4 яйца

За желето
300 гр замразени вишни
3-4 с.л. захар
1 п. желатин
300 мл. вода
50 мл. вода за разтваряне на желатина
може да ползвате и компот от вишни или друг плод по избор


 Начин на приготвяне:

От всички съставки за блата замесете тесто. Разстелете го в тавичка с размери26-28 см. в която сте сложили хартия за печене, като направите  и борд висок около 4-5 см. Аз го правя ,като отбелязвам дъното на формата на хартията ,изваждам хартията на плот и разстилам тестото с ръце  на кръг по голям от дъното.Пренасям хартията във формата и оформям борда. Мисля ,че така е по лесно.
Оставете тавичката в хладилник до направата на крема.
Разбийте маскарпонето със захарта, добавете едно по едно яйцата. Прибавете и пудинга. Разбъркайте сметаната с лъжица и я прибавете към сместа. Бъркайте със шпатула до получаване на гладък крем. Изсипете сместа върху подложката. Печете в предварително загрята фурна на170 * около50 мин.Оставете чийзкейка във формата да изстине напълно.През времето докато се пече направете желето. Аз ползвах замразени вишни , но може и от компот като махнете костилките . В замразените вишни сложете 3-4 с.л. захар и 300 гр вода и загрейте до разтопяване на захарта. Разтворете желатина в 50 гр вода и го оставете да набъбне. Ако ползвате компот отделете малко от сока да остане 500мл. и го загрейте, не добавяйте захар. Набъбналият желатин добавете в топлата вишнева смес и бъркайте до пълното му разтваряне.  Оставете сместа да изстине и да желира малко( може да го сложите в халдилник за около 30-40 мин).Изсипете желето върху изстиналият чийзкейк, Приберете в хладилник за няколко часа.
Да ви е сладко!






Няма коментари:

Публикуване на коментар