сряда, 14 май 2014 г.

ГРЪЦКА ТОРТА

Тази торта  правих за ВЕЛИКДЕН  - реших, че за този ден трябва нещо по-специално.Богата торта, интересен крем, и стига. за много хора.  Видях я в този блог .Благодаря за хубавата рецепта. Не се плашете от многото продукти, тортата е лесна .

Продукти:
14 белтъка
22с.л. захар
14 с.л. смлени обикновени бисквити (150 гр )
150 гр  едро смлени орехи

Крем
500 мл. прясно мляко
14 жълтъка
4 с.л. брашно
250 гр масло
300 гр захар
100 гр  натурален шоколад
100 гр нарязан натурален шоколад
200 гр едро смлени орехи
200 гр смлени обикновени бисквити

 За украса
шоколад, фондан каквото предпочитате

Начин на приготвяне:
Разбийте белтъците на сняг, постепенно добавете захарта и продължете разбиването .Добавете орехите и бисквитите като бъркате със шпатула бавно да не спадне белтъчната смес. Разделете сместа на две и изпечете две кори в форма с диаметър 28 см.върху хартия за печене в предварително загрята фурна на 200* около 20-25 мин.
Оставете корите да изстинат напълно.
За крема Разбийте жълтъците със захарта на водна баня до сгъстяване.Добавете начупен на парчета 100гр шоколад .Бъркайте докато се разтопи шоколада. Брашното и малко от млякото разбъркайте на кашичка..Другото мляко загрейте до завиране и с непрекъснато бъркане добавете брашнената  смес. Бъркайте до сгъстяване на крема. Оставете кремовете да изстинат. Разбийте маслото на гладък крем и добавете в него като редувате лъжица по лъжица от двата крема.След като смесите всички кремове добавете смлените бисквити, орехите и нарязаният шоколад. Сложете едната кора във формата и изсипете повече от половината крем.Наложете другата кора и измажете тортата с останалият крем. Оставете за една нощ в хладилник .
Аз я залях със разтопен 100 гр шоколад с малко масло и малко прясно мляко.
Да ви е сладко!












Няма коментари:

Публикуване на коментар