четвъртък, 1 май 2014 г.

ШОКОЛАДОВ КЕКС С ЧЕРВЕНО ВИНО

След толкова много торти тези дни мислех, че една седмица няма да правя никакви сладкиши.Да ама не, взех от моята приятелка Д-р Николова рецептата.... и не може да чака.
По принцип не обичам много кексове защото  са ми сухи , но това ме грабна с първата хапка.

Продукти:
125 гр. меко масло
180 гр кафява захар
150 гр бяла захар
3 яйца
кората от един портокал,настъргана
250 мл. червено вино
200гр. брашно
60 гр какао
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 180* .Форма за кекс с размери 23см. се намазва с масло и се поръсва с какао.Брашното,какаото,содата,бакпулвера и солта се смесват в купа. Маслото се разбива с двата вида захар,докато сместа побелее и стане пухкава. Добавят се яйцата и портокаловата кора. Сухите съставки и виното се добавят на части, като се редуват.
При добавянето на виното ,сместа изглежда пресечена,  това да не ви притеснява.
След като се добави цялото количество брашно, тестото ще изглежда добре. Сместа се изсипва във формата и се пече за 35 - 40 мин.Проверете с клечка като я забиете в центъра и излезе суха значи кекса е готов. Оставя се във формата за 5-10 мин. след което се обръща върху скара и се оставя да изстине напълно.
Аз изпекох две кексчета  за двамата ми сина :)






Няма коментари:

Публикуване на коментар