ПРОДУКТИ:
За кваса:
100 мл. прясно мляко
1/2 кубче мая
1 с.л. захар
5-6 лъж. брашно
За тестото:
1/2 кг. брашно
100 гр. захар
100 гр разтопено масло
150 мл. прясно мляко
1 яйце
1 ванилия
1/2 ч.л. сол
За пълнежа
течен шоколад или марамалад
малко масло за намазване и пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне
В топлото мляко за кваса разтворете маята,захарта и сложете брашното.Оставете да шупне.
Загрейте другото мляко( трябва да е топло)Разбийте яйцето с захарта,добавете разтопеното масло,млякото,солта и ванилията.В подходящ съд сложете брашното излейте кваса и другата смес от млякото.Замесете тесто и оставете да втаса.Аз включвам фурната на 50 градуса да загрее и изключвам , слагам съда с тестото вътре покрито с кърпа така втасва по бързо.Като увеличи два пъти обема леко го размесете и разделете на 14-15 топчета.Леко разплескайте всяко топче с ръка сложете по 1 ч. л. течен шоколад, съберете краищата хубаво за да не изтече шоколада при печене.Сложете ги в тава покрита с хартия за печене като оставите разстояние между тях.Оставете да втасат още малко.Сложете ги в СТУДЕНА ФУРНА.Включете на 180 градуса и печете около 30 мин.
Готовите понички намажете с малко масло и поръсете обилно с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар