вторник, 31 януари 2012 г.

ПЪРЖОЛИ С МАЙОНЕЗА



Представям ви  рецепта която научих от  една  моя  виртуална приятелка Иванка Иванова.
 Лесна и мнооого вкусна!Пробвайте приятели!!!


Продукти:
1кг. свински пържоли
 300 гр. гъби,
3 глави червен лук,
1 кутия майонеза
200 гр. прясно мляко,
сол, черен пипер
200 гр. кашкавал



В тава се нареждат пържолите, върху тях нарязаните на едро гъби, нарязания лук на шайби. Залива се със разбитата майонеза с прясното мляко. Завива се с фолио и се пече около1 1/2 часа. Маха се фолиото и се ръси с настъргания кашкавал Пече се още 10 мин.



ЕГИПЕТСКАТА ТОРТА С ДРУГА ВИЗИЯ


ЕТО ТАКА СЕ ХАПВА ТАЗИ ТОРТА

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ЧАСА:))))



МЪФИНИ СЪС СИРЕНЕ

Представям ви едни вкусни и бързи мъфини за закуска


Необходими продукти:
2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч.натрошено сирене                                                      
2/3 ч.ч. олио
1ч.ч. и 2 с.л. кисело мляко
1ч.л. сода
2 яйца
 сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
 Пресейте брашното в купа В друга купа разбийте яйцата, киселото мляко,содата и олиото.Добавете брашното към мократа смес след това сложете сиренето.
Поставете хартиени кошнички във всяка форма ако ползвате силиконови това не е необходимо. Разпределете тестото до 3/4 от височината на отворите. Подправете на вкус и печете около 20 - 25 мин в предварително загрята фурна до 180 градуса.Извадете от фурната, охладете за около 5 мин и ги извадете от формите.


понеделник, 30 януари 2012 г.

РИБЕНА ЧОРБА



Продукти:
глава от едър тостолоб,
2 литра вода,
1 глава лук,
1 кафеена чаша олио
1 кафеена чашка млени домати
3-4 картофа
1 морков
2-3 кръгчета лимон
сол на вкус

Слага се главата да се свари за около 30 мин със солта.
Изважда и се прецежда бульона.
В него се слагат нарязаните зеленчуци , олиото и кръгчетата лимон да се сварят за 30 мин.
Когато е готово се добавя изчистеното и обезкостено
рибено месо.
Добавя се девисил и нарязан магданоз.



ТОРТА ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ

Тази торта е по рецепта на http://yoli-www.blogspot.com/2010/06/3-1.html . Това е нещо неописуемо! Това е една от тортите които правих за 50 годишнината на моя брат!Всички които опитаха останаха изумени от вкуса!



Продукти за блат
3 яйца 
150 гр захар 
180 гр смлени орехи 
20 гр галета
 ванилия                                                                                        

Продукти за крема

1 консерва Дулсе де лече
1 ч.ч.сладкарска  сметана
1 ванилия

Продукти за глазурата

1 ч.ч.течна  сметана
200г натурален шоколад

За декорация направих карамелени фигурки и нар. За целта  карамелизирах 3/4 ч.ч.захар с 1/2 ч.ч. вода и 1-2 к.л. лимонов сок. Разлива се с лъжица на хартия за печене и се оставя да стегне.
Прави се преди поднасяне.

Приготвяне
*  За блата разбийте жълтъците с половината  захар. Отделно разбийте на сняг белтъците. Като се втвърдят постепенно добавете останалата захар като продължавате да разбивате докато се получат меки връхчета. Смесете орехите с ванилията и галетата. Започнете да прибавяте към жълтъците от орехите и от избитите белтъци като ги редувате. Изсипете тестото в тортена форма,покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна.

*  За крема разбийте с миксер карамелизираното мляко и го смесете добре с предварително разбитата на сняг сметана и ванилията. .

*  За глазурата кипнете сметаната,дръпнете я от огъня и сипете в нея начупения на парченца шоколад. Бъркайте докато получите гладък крем.

*  Сглобете тортата като върху блата нанесете крема с Дулсе де лече. Поставете тортата в хладилника за да се охлади добре крема.След това го загладете добре и залейте с глазурата докато е още леко топла. Гарнирайте тортата със захаросаните ядки.






неделя, 29 януари 2012 г.

БАНАНОВА ТОРТА

За блатовете:
200 гр. брашно
150 гр.кафява захар
50 гр. какао
50 гр. какаовпудинг
1 бакпулвер
150 мл. олио
400 мл. заквасена сметана
2 лъжици ром
За сиропиране на блатовете:
100мл.мляко
3с.л. захар
1 лъж.ром
За банановия крем:
500гр. банани
200 гр. натурален шоколад
200 мл. течна подсладена сметана
1 пакетче сгъстител за сметана( продава се в Кауфланд)
Начин на приготвяне:
За блата: смесете брашното, захарта, какаото ,пудинга и бакпулвера.
Добавете олиото , сметаната  и рома и разбийте с миксер до хомогенна смес.
Изсипете сместа в тава ( с размери 24-26 см.) покрита с хартия и печета в загрята фурна  на 180 градуса. Печете около 35 мин.
Оставете да се охлади в тавата. Разрежете по средата за да се получат два блата. Може да се раздели сместа да се пекат два блата по отделно.
За крема: пасирайте бананите да се получи гладка смес. Добавете рома и разтопения на водна баня шоколад.
Разбийте сметаната със сгъстителя на сняг и смесете със банановата смес.
Сложете единия блат в подходяща чиния и го сиропирайте нанесете крема ,разпределете го равномерно и сложете втория блат. Сиропирайте и приберете в хладилник  за час време.
Декорацията е по желание, аз  разтопих 70 гр шоколад,1/2 к.чаша мляко и 50 гр масло.
Наслаждавайте се на неповторим вкус!




КЕКС С КОКОСОВ ПРЪСТЕН

Това е един невероятен кекс с хрупкава коричка и леко влажна сърцевина.Комбинацията от кокос, масло и ванилия ще задоволи сетивата и на най- претенциозните:)



 За белият  пръстен:
5 белтъка,
1 ч.ч. захар,
2 ванилии
250 гр. кокосови стърготини

За кафявия блат;
200гр. масло,
1ч.ч. захар
2 ванилии
щипка сол,
5 жълтъка,
1 яйце,
1 1/2ч.ч брашно,
1 бакпулвер,
30гр. какао,
60 мл. мляко

За заливката:
100гр. шоколад,
2-3 лъжици олио

Приготвяне:
Разбиват се белтъците на сняг добавя се захарта.Като се разбие хубаво се добавят стърготините и ванилията и се бърка бавно с бъркалка.Сипва се в предварително намаслена форма  за кекс като леко се разстила  по стените на формата и в средата  да се образува каналче. За кафявата смес се разбива първо маслото със захарта,добавят се яйцата,щипката сол,брашното,бакпулвера

,какаото и млякото. Какаовата смес се сипва върху бялата. Пече се около 60 мин. на 170 градуса.Оставя се да изстине във формата.Приготвя се заливката като шоколада се разтопява на водна баня с олиото и се залива изстиналия кекс.



 



КИВИ МЪФИНИ

Необходими продукти:
180 гр.брашно
2 яйца
120 гр. пудра захар
5-6 броя киви
120 мл.олио
1/2 ч.л.бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
1 ванилия

За крема:
250 гр.крем сирене или извара
80 гр. пудра захар
сокът от 2 мандарини
50 мл. заквасена  сметана
1 киви за декорация

Начин на приготвяне:
Плодовете се нарязват на кубчета и заедно със захарта се загряват в съд с дебело дъно, докато сменят цвета си. Сместа се оставя да се охлади.
Прибавя се содата и се оставя да се получат мехурчета. После се разбърква.
Яйцата и олиото се забиват добре.Прибавя се брашното и се разбърква добре поръсва се солта и ванилията. Охладеното киви се прибавя  към яйчено- брашнената смес. Слага се бакпулверът и се разбърква добре.
Сместа се разпределя във форма за мъфини  в които има хартиени кошнички.
Пекат се в загрята фурна на 180 градуса за около 30 мин.
След като се охладят се може да се отрежат капачета и да се шприцова от разбитата извара,сметана и сока от мандарини. Може и да се шприцова от горе без да се режат както в случая направих аз.Украсява се с парченца киви.








ТОРТА С ВИШНИ

Това е много лека с"въздушни " блатове и много крем торта.

Продукти за блатовете:

5 яйца
120гр. захар
50 гр. брашно
40 гр. какао
150 мл.прясно мляко
1 ванилия
1 пакетче бакпулвер

Продукти за ганаш крема:

220 мл.течна сметана
200гр.натурален шоколад

Продукти за ваниловия крем:

600 мл.прясно мляко
2 пакета ванилов пудинг
1 ванилия 200 гр. масло
150 гр. пудра захар
250 гр. замразени или от компот вишни

Приготвяне на блатовете.
Жълтъците се разбиват с захарта.
Добавя се брашното с бакпулвера,какаото и млякото.
Белтъците се разбиват на сняг и се добавят по малко към жълтъчната смес.
Бърка се бавно с шпатула. Разделя се на две.
Изсипва се в тава с размери 26см. покрита с хартия за печене.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 15 мин. За ганаш крема загрейте сметаната в съд с дебело дъно и добавете начупения шоколад.
Сметаната не трябва да завира .
Бъркайте до пълното разтваряне на шоколада и получаването на гладък крем.
Оставете да изстине около 2 часа. преди нанасяне на тортата разбийте с миксер.
За ваниловия крем: разтворете пудинга с част от млякото и прахчето ванилия.
Останалата част от млякото сварете и добавете на струйка затворения пудинг.Бъркайте до получаването на гъст и гладък крем.
Омекналото маслото разбийте с пудрата захар до получаването на пухкав крем
.Добавяте лъжица от НАПЪЛНО ИЗСТИНАЛИЯ ВАНИЛОВ ПУДИНГи разбивате до усвояването и.Така до пълното смесване на двата крема. Сложете единия блата в чиния за торта и сложете половината от крема,разпределете вишните и леко го притиснете да в крема.Разпределете остатъка от крема върху вишните.
Сложете другия блат и я "облечете" с шоколадовия ганаш Украсете с бял шоколад!

събота, 28 януари 2012 г.

СЛАДКИШ С КОКОСОВ ТОПИНГ

Продукти за блата
1 яйце,голямо или две по-малки
1/3 ч.ч. прясно мляко,
 1/2 ч.ч захар
1/2 ч.ч. меко масло (около120гр)
1 2/3 ч.ч. брашно
1с. л. бакпулвер  

Топинг:
1/3 ч.ч. прясно мляко,
 80гр масло,
1/2 ч.ч. захар, 
1 1/2 ч.ч. кокосови стърготини 

Начин на приготвяне.
Почваме от топинга,в тенджерка на слаб огън се слага млякото, захарта, и маслото.
След като заври се изключва котлона и се добавят стърготините.
 Маха се от котлона  и се оставя да изстине
В голяма купа се разбива мекото масло със захарта и яйцето до пухкав крем. Добавя се постепенно брашното с бакпулвера.Разбърква се добре и полученото тесто се разстила   в намаслена тавичка с размери 24 см. Върху разстеленото тесто намазваме с предварително охладения топинг
 Печем на 180 градуса 30 мин. 
Оставете да изстине и го нарежете.




КЕКСЧЕТА " ИЗНЕНАДА"

     Продукти: 
125 гр. масло,
 1ч.ч. захар,
 2 яйца,
 200мл. прясно мляко, 
 2с.л. какао 
 2ч.ч  брашно
 1ч.л. бакпулвер

    За пълнежа;
 150 гр.извара     
 2-3 л. захар
 2-3 л. кокосови стърготин
 1 яйце,
 50 гр. начупен шоколад.
Разбийте на крем омекналото масло със захарта и прибавете яйцата. Постепенно налейте млякото. Накрая сипете брашното, какаото , бакпулвера и ванилята.Ако ползвате обикновени формички за мъфини сложете в тях хартиени кошнички, ако са силиконови не е необходимо. Напълнете с тесто формите  1/2 от обема им. В средата сложете по 1л. от предварително разбитата извара с захарта, яйцето и кокоса . Върху тази смес сложете по една лъжичка от тестото.Шоколада набодете  отгоре Изпечете на 170 градуса около 25 мин.
Наслаждавайте  им се !




ЯПОНСКА ТОРТА СЪС СИРЕНЕ

 Това е много интересна торта по рецепта на Руми Аризанкоска.Лека , нежна, сочна и топяща се в устата! Горещо ви я препоръчвам!

Необходими продукти за тортата:
        250 гр крем-сирене със стайна температура("Филаделфия"   или хубава извара)
    50 гр меко краве масло
    140 гр захар
    100 мл прясно мляко
    60 гр брашно
    20 гр нишесте
    6 яйца
    сока от 1/2 лимон
    щипка сол

    За декорация:

    пудра захар
    5-6 с.л. мармалад от сливи
    2-3 с.л. коняк или ром

    Начин на приготвяне:

     Облечете вътрешността на форма за торта с откопчаващи се страни (дъното и стените) с хартия за печене, а отвън я обвийте с минимум три пласта алуминиево фолио.
     Разделете белтъците и жълтъците на яйцата. Разбийте белтъците на пухкава пяна, прибавете захарта и солта и продължете да разбивате, до получаването на твърд сняг.
     В друга купа, на бавни обороти на миксера, разбийте маслото и крем-сиренето до пухкавост. Без да спирате да разбивате, прибавете лимоновия сок, един по един жълтъците, млякото и смесеното с нишестето и пресято брашно.
     Добавете разбитите белтъци в сместа от сирене и с лъжица , много  нежно ги смесете до получаването хомогенна маса. Не бъркайте! Просто загребвайте смес от дъното на купата и я преобръщайте.
     Изсипете сместа в подготвената форма.
     Загрейте фурната на 150 градуса по Целзий. Загрейте около 1.5 л вода до кипене. Формата с тортата поставете в по-голяма тава, а в нея налейте врялата вода. Водата трябва да покрие около половината от височината на формата с тортата.
      Печете 60 минути, като не отваряте фурната по никакъв повод.
      Извадете веднага изпечената торта от фурната, внимателно развийте фолиото, махнетете стената на формата и я освободете от хартията за печене.
      Поръсете тортата с пудра захар и я оставете да се охлади напълно.
      Сервирайте поляна с малко топъл мармалад от сливи разтопен на слаб огън с 2-3 лъжици коняк или ром.





ПАСТИ МИЛКА


     За 1 блат : 
     3 яйца
     10 лъж. захар,
     13 лъж. олио, 
     16 лъж. брашно 
     100 мл. мляко
     1 бакпулвер

     За крема :
     1 литър мляко, 
     2 1/2 пудинга ванилия,
     100гр. бял шоколад,
     4 лъж. захар,
     250 гр. маргарин,
     150 гр пудра захар

      За топинга: 
      200гр шоколад,
      250 мл. течна сметана

       За сиропиране на корите:
        150 мл. топло прясно мляко 
        2 лъж захар 
        капачка ром

Разбиват се белтъците на сняг добавя се захарта,олиото, 6 лъж. брашно, жълтъците, млякото, бакпулвера и останалото брашно. Пече се в голяма тава ( на фурната)постлана с хартия на 180 градуса около 25 - 30 мин.( или докато блата се отдели от стените на тавата).Разделя се на две напълно изстинал.Така ще се получат по тънки блатове. В случая аз разбих за два блата и ги пекох в тава с раз. 25-30см.
За крема :
Пудинга се разтваря в една част от млякото, другата част се сварява слага се белия шоколад и се добавя  разтворения  пудинг.Бърка се до получаване на гладък  гъст крем.
Оставя се да изстине напълно като се покрива с прозрачно фолио за да не хване коричка. Маргарина се разбива с пудрата захар и към него се прибавя лъжица по лъжица от изстиналия пудинг.За топинга сметаната се загрява и се добавя начупения шоколад бърка се пълното разваряне . Оставя се да изстине ( до консистенция на омекнал маргарин). Блата се сиропира с хладкото мляко слага се 1/2 от белия крем след това 1/2 от топинга. Слага се другия  блат, сиропира се, намазва се останалия  бял крем. Оставя се малко да стегне и се излива  и топинга.Заглажда се с шпатула и се украсява със цветни захарни пръчици.