За 1 блат :
3 яйца
10 лъж. захар,
13 лъж. олио,
16 лъж. брашно
100 мл. мляко
1 бакпулвер
За крема :
1 литър мляко,
2 1/2 пудинга ванилия,
100гр. бял шоколад,
4 лъж. захар,
250 гр. маргарин,
150 гр пудра захар
За топинга:
200гр шоколад,
250 мл. течна сметана
За сиропиране на корите:
150 мл. топло прясно мляко
2 лъж захар
капачка ром
Разбиват се белтъците на сняг добавя се захарта,олиото, 6 лъж. брашно, жълтъците, млякото, бакпулвера и останалото брашно. Пече се в голяма тава ( на фурната)постлана с хартия на 180 градуса около 25 - 30 мин.( или докато блата се отдели от стените на тавата).Разделя се на две напълно изстинал.Така ще се получат по тънки блатове. В случая аз разбих за два блата и ги пекох в тава с раз. 25-30см.
За крема :
Пудинга се разтваря в една част от млякото, другата част се сварява слага се белия шоколад и се добавя разтворения пудинг.Бърка се до получаване на гладък гъст крем.
Оставя се да изстине напълно като се покрива с прозрачно фолио за да не хване коричка. Маргарина се разбива с пудрата захар и към него се прибавя лъжица по лъжица от изстиналия пудинг.За топинга сметаната се загрява и се добавя начупения шоколад бърка се пълното разваряне . Оставя се да изстине ( до консистенция на омекнал маргарин). Блата се сиропира с хладкото мляко слага се 1/2 от белия крем след това 1/2 от топинга. Слага се другия блат, сиропира се, намазва се останалия бял крем. Оставя се малко да стегне и се излива и топинга.Заглажда се с шпатула и се украсява със цветни захарни пръчици.
Оставя се да изстине напълно като се покрива с прозрачно фолио за да не хване коричка. Маргарина се разбива с пудрата захар и към него се прибавя лъжица по лъжица от изстиналия пудинг.За топинга сметаната се загрява и се добавя начупения шоколад бърка се пълното разваряне . Оставя се да изстине ( до консистенция на омекнал маргарин). Блата се сиропира с хладкото мляко слага се 1/2 от белия крем след това 1/2 от топинга. Слага се другия блат, сиропира се, намазва се останалия бял крем. Оставя се малко да стегне и се излива и топинга.Заглажда се с шпатула и се украсява със цветни захарни пръчици.
Няма коментари:
Публикуване на коментар