петък, 3 декември 2021 г.

Бисквитен сладкиш

 Продукти 

100 гр масло 

180 гр бисквити Petit beurre 

1 яйце 

3-4 с.л.какао 

3 с.л.захар 

1 ч.ч смлени орехи по -едри 

3-4 с.л. стафиди

За крема 

100 гр масло 

120 мл. течна сметана 

4 с.л.пудра захар 

2 к.ч. прясно мляко 

5 с.л. пълни с връх пудинг ванилия без варене 

За шоколадовата заливка 

100 гр шоколад натурален 

30мл прясно мляко 

1 с.л. масло 

Натрошете бисквитите с блендер.Смесете ги със орехите и накиснати те в топла вода и подсушени стафиди. По желание може да ги залеете с малко ром.

Разтопете на водна баня маслото, прехвърлете в касерола и добавете към него захарта,какаото и загрейте . Леко разбийте яйцето и като заври маслената смес го добавете на тънка струйка ,като бъркате непрекъснато. Варете 1-2 Мин и го махнете. 

Излейте сместа в бисквитите и бъркайте да се усвои напълно.

Във тавичка 20-20 см сложете фолио за свежо съхранение за да може лесно да го извадите. Разпределете бисквитената смес и хубаво притискайте а ръка или лъжица. Приберете в хладилника за 30 Мин.

За крема мекото масло и пресятата пудра захар и разбийте за кратко. Добавете сметаната,млякото и пудинга и разбъркайте с миксер до сгъстяване на крема. Трябва да е гъст,ако ви се струва по рядък може да добавите още малко от пудинга и разбиете до сгъстяване. 

Нанесете го върху бисквитената платка и изравнете. Приберете в хладилника за 1 час. За шоколадовата глазура разтопете шоколада,млякото и маслото в МФ като я внимавате да не прегори или на водна баня,оставете малко да изстине и залейте сладкиша Приберете пак в хладилник да стегне. 

Препоръчвам ви да направите ганаш от 100 мл течна сметана като я загреете до завиране и залеете нарязаният шоколад и разбъркате до хомогенна смес.Оставете малко да изстине и залейте. 

Приберете в хладилник да стегне! Рязането ме затрудни,в такъв смисъл, че изцапа се белият крем с шоколад.

Това в никакъв случай не пречи на вкуса!

Да ви е сладко!














Няма коментари:

Публикуване на коментар