вторник, 2 януари 2018 г.

ДОМАШНА СЕЛСКА ТОРТА

Тази торта е по рецепта на моята майка,която поне веднъж в месеца си я приготвя,
Тя по често я прави с нишесте, докато аз я харесвам  с домашен яйчен крем.
Много лесна и вкусна. Блатовете нямат нужда да се сиропират,меки и сочни са.
Това беше тортата за Нова Година, заложих на нещо просто и лесно.


Продукти за 1 блат( трябват ви три)

2 яйца
10 с.л. захар
10 с.л. лимонада
4 с.л. олио
10 с.л. брашно с лек заоблен връх
1 1/2 ч.л. амонячна сода
2 ванилии

За крема

1 1/2 л. прясно мляко
5 яйца
1 ч.ч. захар( ако обичате по-сладко добавете още 1/2 чаша )
10 с,л, брашно с лек заоблен връх
70 -80 гр масло
ванилия
орехи за поръсване


Начин на приготвяне
Разбиват се яйцата със захарта до побеляване. Добавя се олиото и се разбърква още малко. Прибавяме лимонадата, и брашното смесено с амонячната сода и ванилията.
Бърка се до хомогенност с шпатула или лъжица.
Изсипва се в тава с размери 28-30 см.върху хартия за печене( майка намаслява и набрашнява тавата).
Печете  в загрята фурна на 180 * за около 20-25 мин или до златист цвят. Проверете с клечка ,трябва да е суха.
Така се пекат още два блата.
Оставете ги да изстинат.
За крема 
Сложете млякото да заври като отделите от него около 200 мл.
Разбийте яйцата със захарта,постепенно добавяйте от брашното и заделеното мляко. Разбъркайте добре да се получи гладка каша без бучици. Добавете я към врящото мляко и бъркайте до сгъстяване.  Крема не е много гъст. Добавете ванилията и маслото и бъркайте до стопяването му. 
Почнете да редите тортата без да чакате да изстине крема
Ако нямате такава форма я наредете в тава като сложите по страните изрязани ивици хартия за печене. Става висока торта. 
След това като стегне може да я обърнете в поднос.
Сложете първия блат набодете го с вилица по цялата повърхност, прави се с цел да навлезе крема и да стане по- сочна.
Излейте 1/3 от крема,втория блат,набождане крем . Ако ще я обръщате в поднос не мажете най-горния блат.  Покрийте остатъка от крема със стреч фолио и като стегне тортата и я обърнете тогава ще измажете .
По желание  отгоре поръсете със запечени смлени орехи, настърган шоколад или каквото предпочитате.

Да ви е сладко!!!











Няма коментари:

Публикуване на коментар