сряда, 30 август 2017 г.

ТОРТА "БАНИЦА НА ВЯТЪР"

 Не зная защо и викат "баница на вятър" в повечето райони, но нашите майки и баби често са я правили и все още я правят.
Рецептата ми я даде моята приятелка  Тони Рабаджийска .
Нежна и много вкусна.

Продукти
 За блатовете

3 яйца
1 к.ч. с връх захар
1 к.ч. олио
1 к.ч.кисело мляко
1 пак. амонячна сода
1/2 ч.л. сода бикарбонат
ванилия 1-2 пак
брашно за средно меко тесто

За крема

2 литра мляко
14 с.л. брашно
16 с.л. захар
3 яйца
2-3 ванилии
 Украсата е по ваше желание.
Начин на приготвяне

Разбийте за кратко яйцата със захарта за тестото.  Добавете олиото,след това киселото мляко със содата бикарбонат.
Смесете 1 ч.ч. брашно с амонячната сода и ванилията. 
Изсипете го в яйчената смес и бъркайте със шпатула. Добавяйте още брашно да се получи средно меко тесто .
Разделете го на 6 еднакви топки.
Включете фурната да загреее на 180* . Разточете всяка топка на тънка кора върху набрашнен плот, прехвърлете в тава с хартия за печене с диаметър 28-30 см ,набодете с вилица . Печете за около 8-10 мин или до зачервяване. 
Изпечете всички кори и ги оставете да изстинат напълно. Получават се твърди лесно чупливи кори.
За крема : отделете около 250 мл. от млякото ,другото го сложете да загреее. Разбийте яйцата със захарта ,добавете от брашното и отделеното мляко. Трябва да получите гладка без бучици смес. От свареното мляко сипвате по -малко към яйчената смес като бъркате непрекъснато, след което връщате цялата смес в тенджерата с останалото сварено мляко.
Бъркайте енергично до получаване на хубав гладък крем. Махнете от котлона и добавете ванилийте.
В тава сложете малко крем на дъното и го разстелете навсякъде, поставете първата кора, крем,кора крем и така завършвате с  крем.
Хубаво е тортата да престой едно денонощие.
Може да поръсите със смлени орехи,настърган шоколад или каквото пожелаете.

Да ви е сладко!








 

Няма коментари:

Публикуване на коментар