вторник, 6 декември 2016 г.

TОРТА "ФАНТАЗИЯ"

Дълго се чудех каква торта да направя за РД на моя съпруг,трябваше да е много специална защото той е такъв за мен.
Честит Рожден Ден ,Вовка,желая ти много ,много здраве,късмет и кураж да понесеш всичко което ти предстои. Обичаме те много!

Както каза съседката като я почерпих ,че е великолепна!

Продукти за долният блат

 180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе

Продукти за вторият блат

200 гр едро смлени орехи
150 гр захар
2 яйца
3 лъж. какао

продукти за крема

800 мл прясно мляко
1/3 ч.ч. захар
90 гр пудинг ванилия
350 мл течна сметана подсладена
ванилия

За украсата
шоколадов ганаш
100 мл. течна сметана
100 гр натурален шоколад

карамелени капки

Начин на приготвяне
Почваме от крема защото изисква време да изстине.Сложете 600 мл. от млякото да се свари, в другите 200 мл. разтворете пудинга и захарта. В горещото мляко изсипете пудинговата смес и бъркайте енергично до получаването на гладък гъст крем.
Покрийте го с фолио за свежо съхранение и оставете да изстине напълно.

  За първият блат
 Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Сместа е малко по течна от обикновеното кексово  тесто,ползвах форма за торта с диаметър 26 см с хартия за печене.
Печете в предварително загрята фурна на 180* за 40 -45 мин.
Оставете блата да изстине.

За вторият блат
За блата разбиваме яйцата със захарта. Добавяме какаото и едро смлените орехи и бъркаме до хомогенна смес.
Изсипете в предварително покрита с хартия форма за торта с диаметър 26 см.
Печете в предварително загрята фурна на 180 гр. за 25 мин. Проверете с дървен шиш при изпечен блат  шиша трябва да е сух.
Оставете блата да изстине напълно.
  Разбийте сметаната на крем,разбийте и изстиналият млечен крем с миксера и добавяйте по малко от млечния  към сметаната като бъркате непрекъснато с миксера до получаване на гладък крем
След като блатовете са изстинали почваме сглобяването на тортата ,слагаме първият блат в тортена чиния,ако искате по-сочна може леко да го сиропирате със захарен сироп, сок от компот или подсладено мляко,изсипвате половината крем налагате вторият блат ( не го сиропирайте) сложете другата част от крема и измажете цялата торта. Оставете в хладилника за 2-3 часа. Може да я залеете с ганаш или да я украсите по ваше желание.

Да ви е сладко!









Няма коментари:

Публикуване на коментар