петък, 4 март 2016 г.

СЛАДКИШ "ПАНИ ВАЛЕВСКА"

Каквото и да кажа ще е малко.
Горещо ви го препоръчвам!


Тесто
270 гр брашно
60 гр захар
100 гр масло
1 с.л. бакпулвер
4 жълтъка


Крем

500 мл. прясно мляко
80 гр пудинг ванилия
100-120 гр захар
1 яйце
ванилия
100 гр масло
За белтъчния сняг

4 белтъка
120 гр захар
1 ч.л. нишесте
1/2 ч.ч. едро нарязани орехи

Още
 замразени  плодове 300гр. ягоди,череши,или каквото имате

 Начин на приготвяне
Почваме от крема -сложете  около 300 мл.от млякото да заври, а в останалото разтворете пудинга , захарта и яйцето .При непрекъснато бъркане добавете пудинга към врящото мляко.
Сварете  гъст ,гладък крем. Оставете да изстине напълно,като го покриете с фолио за свежо съхранение за да не хване коричка.
Сложете пресятото брашното с бакпулвера в купа ,добавете захарта и нарежете студеното масло на кубчета. Претрийте с ръка да стане на трохи. Прибавете жълтъците и съберете всичко на топка,ако е трудно добавете 1 с.л. вода.
В правоъгълна тава с размери 20-30см или 25-30 см  сложете хартия за печене и разстелете тестото .
Върху него разпределете плодовете.
Разбийте белтъците със щипка сол на сняг, добавете постепенно захарта  нишестето и бъркайте до разтопяването и.
Нанесете равномерно белтъчният сняг върху плодовете поръсете  орехите.
Сложете тавата в предварително загрята фурна на 180*  и печете за 40 мин. Ако видите ,че белтъка почва да загаря сложете отгоре  хартия 
или фолио.
Оставете блата да изстине напълно и го разрежете на две еднакви парчета.
Разбийте маслото  и към него добавяте лъжица по лъжица от изстиналият ванилов пудинг, като бъркате непрекъснато с миксер.
Нанесете крема върху едната платка,изравнете и  сложете отгоре другата.
Оставете сладкиша за 2-3 часа в хладилник.


Да ви е сладко!













1 коментар: