четвъртък, 30 юли 2015 г.

ЛЕК СЛАДКИШ

Този сладкиш направих по случай посрещането на моя първи внук  Калоян у дома ,исках да е нещо леко ( в тази адска жега всеки предпочита нещо по- лекичко) и сочно.Пусто време напоследък взе много да не стига и не качих рецептата навреме.

За жълтия блат

3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
кората на един лимон

за кафявият блат( избрах този блат за да е сочен и да не се налага да го сиропирам)

180 гр брашно
150 гр захар
125 гр кафява захар
60 гр какао
1 и1/4ч.л.сода бикарбонат
1 и 1/4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 яйца
140 мл. гъст айрян
75 мл. олио
140 мл. прясно горещо кафе

за сиропа 1 ч.ч. вода
5 с.л. вода
1 ч.л. сок от  лимон

За крема 
1  голяма  кофичка  заквасена сметана
1 кутия (400 гр. ) течен шоколад

Начин на приготвяне 

почваме със кафявият блат

Фурната се загрява на 180*. Брашното,двата вида захар.какаото,содата,бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре. Яйцата, олиото и айряна се разбъркват и се добавят към сухите съставки.Всичко се разбърква добре , накрая се излива горещото кафе. Бъркайте до хомогенна смес.
Излейте във форма за торта в която сте сложили хартия за печене. Аз ползвах форма с размери 26см.  Изпечете в предварително загрята фурна на 180* 40-45 мин.

За другият блат разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем, оставяме миксера и добавяме брашното с бакпулвера като бъркаме със шпатула за да не спадне сместа.Добавете кората от лимона. Изсипете във форма за торта в която сте сложили хартия за печене  и печете 30 -35 мин.  Оставете блатовете да изстинат напълно. Сварете сиропа добавете в него сока от лимона.Поставете блата във форма за торта със свалящи се стени и го сиропирайте.Разбъркайте сметаната със течният шоколад до гладка смес и излейте 2/3 върху блата.Кафявият блат нарежете на кубчета и ги наредете изправени върху крема. отгоре с лъжичка хаотично разпределете останалият крем..Приберете в хладилника за 3-4 часа .
Да ви е сладко!







Няма коментари:

Публикуване на коментар