неделя, 3 май 2015 г.

ВКУСНИ МНОГОЛИСТНИ КИФЛИ

Невероятно вкусни,хрупкави от вън и въздушни от вътре.В цялата кухня се носеше аромата на масло.Както каза сина и без плънка са вкусни.Плънката може да е различна ,сладка или солена,аз използвах мармалад от сини сливи.
Хубавото на тези кифли е че не се налага да чакаме да втасват,почиват само докато си приготвите плънката.

Продукти

1 кубче мая (42 гр)
250 мл. топло прясно мляко
250 мл. топла вода
2 яйца
1 белтък
8 с.л. олио
4 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
около 800 гр брашно и още малко за доомесване

и още
70 гр меко масло за разточване
плънка по избор
за намазване
1 жълтък
1 ч.л. мляко прясно

Начин на приготвяне

Маята се активира в топлото мляко и вода със 2 с.л. захар и 4-5 с.л.брашно.
В брашното правите кладенче и слагате останалите продукти и шупналата мая.
Замесвате меко леко лепкаво тесто. Оставете го за 15 мин да почива.
Разделете тестото на 16 топки.Всяка се разточва на кора с диаметър около 20 см,намазва се с масло и се слага другата разточена кора.Така се редят 4  кори една върху друга. Цялата купчинка кори се разточват на кора  с дебелина 2-3 см. Реже се на триъгълници  ,слага се плънка и се навива. Редете в тава в която сте сложили хартия за печене.Намазват се с жълтък и се слагат в незагрята фурна.Печете на 180* до златист загар.
Ако не ви се хванат в една тава ( аз пекох тава и половина) оформете другите и ги оставете като ги завиете с кърпа.Те ще втасат докато се изпекат първите.
Да ви е сладко!










Няма коментари:

Публикуване на коментар