неделя, 3 май 2015 г.

ГРЪЦКИ СЛАДКИШ

Видях сладкиша във ФБ и понеже обичам сочни сладкиши с крем,запретнах ръкави.
Малко промених рецептата т.е. увеличих малко продуктите,()по-голяма част от сладкиша замина за столицата :). Много ароматен и изключително сочен,все едно хапвате баклава с крем.

За блата 
8 яйца ( бяха по малки)
1 чаена чаша захар
1  1/2чаена чаша галета
1 1/2 чаена чаша нарязани орехи
2 ч.л. канела

1 1/2 ч.л. бакпулвер
За сироп
2 чаени чаши вода
2 чаени чаши захар
1 чаена лъжичка лимонов сок
3 супени лъжици уиски или коняк
За крема
2 пакетчета ванилов  пудинг (едното е 70 гр,другото 37 гр)
1 чаена чаша захар
1 литър мляко
50гр масло
За глазурата
100 грама тъмен шоколад
100 мл сметана
20-30 грама. мед
малко коняк (по желание)



 Начин на приготвяне
Пригответе сиропа от водата, захарта и лимоновия сок. Махнете от огъня, добавете алкохола и оставете настрана да изстине.
блат
Разбийте с миксер яйцата със захарта за около 15 минути, докато станат пухкави.В купа смесете галета, канела, бакпулвера и се изсипва в сместа с яйцата, като леко се разбърква с помощта на шпатула.Накрая добавете орехите и разбъркването продължава до хомогенност.Изсипете сместа в намаслена тавичка (38x28 см приблизително) и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35-40 минути .Проверете с клечка за зъби,като боднете в сладкиша и я извадите трябва да е суха.
 Като извадите сладкиша от фурната внимателно и   изсипвате сироп по цялата повърхност.

 За крема
В купа слагате 1 чаша мляко,  пудинга и захар и разбъркайте добре. Другото мляко загрейте до завиране и при непрекъснато бъркане добавете разтворения пудинг.
Вари се на умерен огън, като се разбърква непрекъснато, докато се сгъсти. Като го махнете от котлона добавете маслото и бъркайте докато се разтопи.Сложете домакинско фолио директно върху крема за да не хване коричка.
След като кремът се охлади, старателно го разстилате върху блата.
глазура
Загрява се сметаната и преди да заври , изсипвате шоколада начупен на парчета. Добавете меда ( ако искате коняк) и разбъркайте добре, докато се образува хомогенна смес.
Оставете глазурата да се охлади леко и изсипете върху крема,аз предпочетох да го сипя с лъжица тук там и с шиш да го разнасям т.е. да се получи мраморен ефект. Сладкишът трябва да се постави в хладилник за няколко часа  преди да го нарежете.


ДА ВИ Е СЛАДКО!









Няма коментари:

Публикуване на коментар