вторник, 15 април 2014 г.

СЛАДКИШ "ЦЪФНАЛА РОЗА"

Нрекох  този сладкиш така защото след опичане ми заприлича на "цъфнала роза".  Вкуса наподобява на чийзкейк но с още по- нежен и лек крем, както каза моята снаха "разкошотийка"
Рецептата е от тук

Продукти за блата:

200 гр брашно
40 гр какао
1 ч.л. бакпулвер
100 гр захар
1 яйце
ванилия
125 гр масло

 За пълнежа:

4 белтъка
50 гр захар
4 жълтъка
100 гр захар
500 гр. извара( крема сирене)
250 гр маскарпоне
ванилия
лимонова кора
250 гр. прясно мляко
1 пакет ванилов пудинг

 Начин на приготвяне:
 От всички съставки за блата замесете тесто. Разстелете го в тавичка с размери26-28 см. в която сте сложили хартия за печене, като направите  и борд висок около 4-5 см.
Оставете тавичката в хладилник до направата на крема.
Разбийте белтъците на сняг, добавете 50 гр захар.
Разбийте изварата със захарта,добавете едно по едно жълтъците, добавете маскарпонето,пудинга и прясно мляко.Прибавете по-малко от разбитите белтъци и бъркайте с шпатула,Добавете лимоновата кора и ванилията.Излейте сместа върху блата.Отготе с лъжичка в кръг сложете конфитюр( аз ползвах от сини сливи) .Може да използвате и замразени или пресни плодове, като ги кипнете с малко вода и захар както е в оригиналната рецепта. Но при липса, както в моя случай  може и конфитюр. Печете в загрята на160*-170* фурна около 50 -60 мин.
 Оставете го във формата да изстине напълно.Като го извадите може да  види леко потреперване на крема , но не трябва да го печете повече от необходимото, като изстине то се стяга.
Да ви е сладко!







Няма коментари:

Публикуване на коментар