вторник, 26 ноември 2013 г.

ШОКОЛАДОВО- ЯБЪЛКОВА ТОРТА

Невероятен аромат, сочна и вкусна.







Продукти за блата
5 яйца
200 гр захар
200 мл. олио
250 гр брашно
30 гр какао
1 бакпулвер
1 ванилия
2 ч.л. ром ( по желание)

Крем :
4 ябълки ( средно големи)
150 гр захар
120 мл. вода
3 л. ром
200гр маргарин
100гр натурален шоколад

Глазура:
100 гр шоколад
50 мл. прясно мляко
2 с.л. олио

Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Добавете олиото, след това какаото примесено с брашното и бакпулвера. Сложете и рома. Изсипете във форма ( 24- 26 см) със свалящи се страни в която сте сложили хартия за печене. Печете на 180* около 40 мин. Оставете блата да изстине напълно.
За крема: обелете ябълките и ги нарежете на парчета. Сложете ги в съд за варене и добавете водата и захарта.  Оставете  ги около 5 мин да врат. Махнете ги от котлона и ги пасирайте горещи. добавете в тях маргарина и шоколада да се разтопят.
Разрежете изстиналият блата на две като оставите по голяма част за основа. Разрязаната горна част от блата раздробете в крема и изсипете върху блата ( като го оставите във формата). Оставете тортата в хладилник да стегне.
За глазурата: сложете на водна баня шоколада , млякото и олиото и бъркайте докато се получи гладък крем. Излейте глазурата вурху тортата. Оставете да стегне.
Насладете се на страхотният вкус!


неделя, 3 ноември 2013 г.

БЕЗУМНО ВКУСЕН ЗАХАРЕН ПИРОГ

Много просто и лесно за изпълнение, а е толкова вкусно!
 Една страхотна и по- различна закуска!
Заливката от сметана става като крем и е....мммм -прекрасно!
Предварително се извинявам за лошото качество на снимките но са правени с мобилен телефон :(
Ще кача хубави снимки като повторя рецептата ( а това със сигурност ще стане) , но нямах търпение да споделя тази прелест с вас приятели!

Продукти:
280 гр брашно
2 ч.л.  суха мая
2 яйца
100мл. прясно мляко
100 гр разтопено масло
щипка сол
ванилия
1 с.л. захар

За поръската
100 - 150 гр захар
50 гр масло
 За заливката:
200 гр заквасена сметана ( може и течна)
2 с..л. захар ( ако ползвате течна посладена сметана не слагайте повече захар)

Начин на приготвяне:
1. В топлото мляко разтворете маята и 1 с.л. захар.
2.Добавете разбитите яйца и разтопеното масло.
3. Бъркайте с лъжица и сипете брашното.
4.Тестото е меко и лепкаво.
5.Оставя се на топло да втаса.( аз загрявам фурната на 50*, изключвам и слагам покритото тесто вътре)
6. Изсипете тестото в малка тавичка  с размери 20см./20 см. предварително намаслена с олио.
7.Разпределете равномерно тестото с намазнени ръце.
8.Оставете още 30мин да втасва.
9. Намаслете палеца и направете дупки в тестото ( навсякъде. доколкото е възможно)
10. Претрийте захарта и мекото масло( на стайна температура) на трохи.
11.Посипете  сладкиша.
12. Печете в предварително загрята фурна  на 180* за 25-30 мин.
13. Извадете и залейте със сметаната.
14. Върнете във фурната за още 8-9 мин.

 Насладете му се топло и студено!