Лека,нежна и вкусна!
Продукти
5 белтъка
300 гр захар
2 с.л. нишесте
2 с.л. ябълков оцет или лимонов сок
щипка сол
ванилия
За ягодовия сос
100гр ягоди
1 с.л. захар
За крема
250 мл.течна сметана
250 гр маскарпоне
300-400 гр ягоди
Начин на приготвяне
Отделете внимателно белтъци от жълтъци. Купата в която ще разбиете трябва да е идеално чиста.
Почнете да разбивате белтъците със щипка сол на най - ниската степен на миксера като увеличавате скороста постепенно. Като стане на сняг добавяте постепенно захарта и продължавате разбиването. Трябва да остане твърда сместа,като се обърна купата да не изпада от сместа. Добавете оцета или лимоновия сок и нишестето и бъркайте още малко. Очертайте си кръг с диаметър 24 см. на хартия за печене и я обърнете с начертанието към тавата. Изсипете белтъчната смес и оформете кръг. С лъжица леко направете вдъблатина,като изтегляте сместа в края на кръга и образувате борд. С лъжица може да направите шарки . Печете в предварително загрята фурна на 120 * за около 1.45 мин. Изключете и леко отворете врата и оставете блата да изстине напълно.
Ягодовия сос,направете като намачкате ягодите и добавете захарта,сложете на котлона и варете до извираме на сока. Оставете да изстине.
За крема разбийте сметаната до меки връхчета и добавете маскарпонето. Аз не добавих захар защото сметаната беше подсладена.
Напълнете блата с крем,оформете ,с лъжица нанесете от соса като оставите малко. Ягодите нарежете и ги наредете върху крема. Полейте с останалия сос. Може да сервирате веднага!
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар