понеделник, 7 юни 2021 г.

Торта Павлова

 Лека,нежна и вкусна!

Продукти 

5 белтъка 

300 гр захар 

2 с.л. нишесте 

2 с.л. ябълков оцет или лимонов сок 

щипка сол

ванилия 

За ягодовия сос 

100гр ягоди 

1 с.л. захар 

За крема 

250 мл.течна сметана 

250 гр маскарпоне 

300-400 гр ягоди 

Начин на приготвяне 

Отделете внимателно белтъци от жълтъци. Купата в която ще разбиете трябва да е идеално чиста.

Почнете да разбивате белтъците със щипка сол на най - ниската степен на миксера като увеличавате скороста постепенно. Като стане на сняг добавяте постепенно захарта и продължавате разбиването. Трябва да остане твърда сместа,като се обърна купата да не изпада от сместа. Добавете оцета или лимоновия сок и нишестето  и бъркайте още малко. Очертайте си кръг с диаметър 24 см. на хартия за печене и я обърнете с начертанието към тавата. Изсипете белтъчната смес и оформете кръг. С лъжица леко направете вдъблатина,като изтегляте сместа в края на кръга и образувате борд. С лъжица може да направите шарки . Печете в предварително загрята фурна на 120 * за около 1.45 мин. Изключете и леко отворете врата и оставете блата да изстине напълно.

Ягодовия сос,направете като намачкате ягодите и добавете захарта,сложете на котлона и варете до извираме на сока. Оставете да изстине.

За крема разбийте сметаната до меки връхчета и добавете маскарпонето. Аз не добавих захар защото сметаната беше подсладена.

Напълнете блата с крем,оформете ,с лъжица нанесете от соса като оставите малко. Ягодите нарежете и ги наредете върху крема. Полейте с останалия сос. Може да сервирате веднага! 

Да ви е сладко!








Няма коментари:

Публикуване на коментар