Честно казано не си падам по кексовете,не ги хапвам много ,но единия от синовете ми ги обожава и правя винаги когато си дойде в различни варианти ,по желание на клиента.
Този път бананов :) ,рецептата е пълна моя импровизация,но истината е че се получи вкусен влажен кекс.Направих и 3 мъфинки за съпруга ,но аз изядох две а бях на диета :( :( :( Имам още една рецепта за бананови мъфини но те са със кисело мляко ,мисля ,че тези с бътермилка са по влажни.
Продукти
4 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
150 мл.прясно мляко
1 ч.л. лимонов сок
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 банана
ванилия
Начин на приготвяне:
Сложете лимоновия сок в прясното мляко и разбъркайте,оставете го така докато разбиете яйцата,това е т.н. бътер милк.
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване,добавяме на струйка олиото и продължаваме да разбиваме.Сипваме една част от брашното с бакпулвера и ванилията и бъркаме с шпатула,добавяме по- малко от бътермилка и така докато се усвои цялото количество брашно и мляко.Намачкваме с вилица бананите и ги добавяме към сместа и разбъркваме..Изсипваме във намаслена и набрашнена форма за кекс ( ако е силиконова не се намаслява) и печем около 40-45 мин. в предварително загрята фурна на 180*. Аз щом като го извадих от фурната го намазах с няколко лъжици течен шоколад и поръсих с кокосови стърготини.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
неделя, 29 март 2015 г.
ВРАТНИ ПЪРЖОЛИ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ В ГЮВЕЧ
Много просто и лесно за приготвяне.Месото е толкова крехко и сочно!
Продукти:
8 вратни пължоли
1 голям стрък праз
2 големи моркова
400гр гъби
200 гр наденица чоризо
2 зеленчукова бульона на МАГИ
250 мл. бира
1/2 к .ч. олио( пържолите ми бяха по тлъсти)
малко сол
Начин на приготвяне:
Нарежете всички зеленчуци и почнете да редите в гювеча първо морковите после праза след това наредете пържолите,върху тях разпределете нарязаната на жулиени наденица и гъбите. Натрошете бульоните,сипете олиото и бирата .Сложете капака и във фурната ,включете на 180 * и оставете за 2 часа да се пече.
Добър апетит!
Продукти:
8 вратни пължоли
1 голям стрък праз
2 големи моркова
400гр гъби
200 гр наденица чоризо
2 зеленчукова бульона на МАГИ
250 мл. бира
1/2 к .ч. олио( пържолите ми бяха по тлъсти)
малко сол
Начин на приготвяне:
Нарежете всички зеленчуци и почнете да редите в гювеча първо морковите после праза след това наредете пържолите,върху тях разпределете нарязаната на жулиени наденица и гъбите. Натрошете бульоните,сипете олиото и бирата .Сложете капака и във фурната ,включете на 180 * и оставете за 2 часа да се пече.
Добър апетит!
петък, 27 март 2015 г.
МАСЛЕН ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ
Божествен! Сочен,ароматен ,вътрешноста е влажна а горната кора хрупкава захаросана с препечни ядки.Почваш и не можеш да спреш.
Продукти;
5-6 средно големи ябълки
4 яйца
1 ч.ч. захар
щипка сол
3/4 ч.ч. олио
1 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
малко масло за формата
1 ч.л. канела
За заливка:
75 гр масло
1/4 ч.ч. захар
50 гр орехи едро нарязани
1 ч.ч. е с вместимост 250 мл.
Начин на приготвяне
Ябълките обелете и ги нарежете на кубчета . Разделете белтъци и жълтъци.Разбийте белтъците със щипка сил на сняг.Жълтъците разбийте със захарта до побеляване,добавете олиото и постепенно добавете по малко от белтъчния сняг като бъркате със шпатула. Добавете по малко от брашното и бакпулвера и бъркайте леко докато се усвои цялото количество брашно.
Във форма за торта сложете хартия за печене и намаслете със малко масло и сложете нарязаните ябълки поръсете със канела и излейте яйчената смес отгоре..Изравнете и сложете в предварително загрята фурна на 180* за 40 мин. През това време разтопете маслото и захарта на слаб котлон ,добавете орехите. Извадете сладкиша от фурната и с лъжица полейте навсякъде със маслената смес.
Върнете във фурната и я изключете.Оставете сладкиша 30 мин във фурната.
Извадете и оставете напълно да изстине преди да го нарежете.
Да ви е сладко!!!
Продукти;
5-6 средно големи ябълки
4 яйца
1 ч.ч. захар
щипка сол
3/4 ч.ч. олио
1 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
малко масло за формата
1 ч.л. канела
За заливка:
75 гр масло
1/4 ч.ч. захар
50 гр орехи едро нарязани
1 ч.ч. е с вместимост 250 мл.
Начин на приготвяне
Ябълките обелете и ги нарежете на кубчета . Разделете белтъци и жълтъци.Разбийте белтъците със щипка сил на сняг.Жълтъците разбийте със захарта до побеляване,добавете олиото и постепенно добавете по малко от белтъчния сняг като бъркате със шпатула. Добавете по малко от брашното и бакпулвера и бъркайте леко докато се усвои цялото количество брашно.
Във форма за торта сложете хартия за печене и намаслете със малко масло и сложете нарязаните ябълки поръсете със канела и излейте яйчената смес отгоре..Изравнете и сложете в предварително загрята фурна на 180* за 40 мин. През това време разтопете маслото и захарта на слаб котлон ,добавете орехите. Извадете сладкиша от фурната и с лъжица полейте навсякъде със маслената смес.
Върнете във фурната и я изключете.Оставете сладкиша 30 мин във фурната.
Извадете и оставете напълно да изстине преди да го нарежете.
Да ви е сладко!!!
БУТЕР БАНИЦА С ПРАЗ И СИРЕНА
Няма да кажа нищо за тази баница,освен ,че ако я направите ще се изненадате от вкуса и ще останете доволни.Много лесно за приготвяне.
Продукти:
800 гр бутер тесто Белла
4 стръка праз средно големи
5 яйца
1ч.ч. гъсто кисело мляко( на баба 4,5%)
400 гр сирене
100 гр кашкавал
100 гр топено сирене
малко олио
1 яйце за намазване
Начин на приготвяне:
Нарежете праза на ситно и го запържете в малко олио.Яйцата разбийте и добавете киселото мляко ,натрошеното сирене,настъргания кашкавал.и нарязано топеното сирене.Оставете малко праза да изстине и смесете с яйчената смес. Във форма за торта (24-26 см.)сложете хартия за печене , поставете бутер тестото като леко оформите дъното а краищата да висят от вън. Излейте цялата смес вътре и загънете със висящите краища, ако трябва изрежете парче и го сложете където няма бутер тесто. Намажете с разбито яйце отгоре
Печете в предварително загрята на 200* фурна,като сложите тестото намалете на 180 * и печете 35-40 мин. или до хубав златист загар.
Оставете малко да изстине,нарежете и се насладете!
Добър апетит!
сряда, 25 март 2015 г.
РИБНИ КЮФТЕТА
Едно време ги хапвахме всяка сряда в работническите столови. Сега нещо ги позабравихме а са толкова вкусни.Аз реших да ги пека а не да се пържат ...по -здравословно :)
Продукти:
0,500гр рибено филе,моето беше от тостолоб
2 сварени картофа
1 глава лук
2 яйца
2 печени чушки
сол
черен пипер,девисил
3-4 с.л.олио
Начин на приготвяне:
Почистете рибата ако някъде има костици и смелете в чопър. Лука нарежете на дребно,чушките на кубчета а картофа намачкайте,добавете и яйцата. Смесете всички продукти,сложете сол и черен пипер и оформете кюфтетата. В тава сложете хартия за печене,намаслете с олиото и наредете кюфтетата.Печете в предварително загрята фурна на 180* до зачервяване.Може да гарнирате със всякаква салата.
Добър апетит!
Продукти:
0,500гр рибено филе,моето беше от тостолоб
2 сварени картофа
1 глава лук
2 яйца
2 печени чушки
сол
черен пипер,девисил
3-4 с.л.олио
Начин на приготвяне:
Почистете рибата ако някъде има костици и смелете в чопър. Лука нарежете на дребно,чушките на кубчета а картофа намачкайте,добавете и яйцата. Смесете всички продукти,сложете сол и черен пипер и оформете кюфтетата. В тава сложете хартия за печене,намаслете с олиото и наредете кюфтетата.Печете в предварително загрята фурна на 180* до зачервяване.Може да гарнирате със всякаква салата.
Добър апетит!
вторник, 24 март 2015 г.
БАНИЦА С ПРАЗ И СУХИ ЧУШКИ
Комбинацията от праз и чушки се използва често,било в питка или просто като лютичка.Този път реших да ги сложа в баница,от тогава почти всяка седмица я правя.Обожаваме я!
Продукти
2 големи стръка праз
4-5 сухи чушки
4 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 пакет кори "ЧУДНИ" или "ОДРИНСКИ" те са по плътни
1/2 к.ч. олио +1/2 к.ч.
сол
200гр. сирене
Начин на приготвяне:
Препечете на котлон чушките и ги нарежете на парченца,нарежете и праза на дребно.Леко ги намачкайте с кълцаник.Загрейте 1/2 к.ч. олио и залейте зеленчука,сложете сол на вкус.
Разбийте яйцата, добавете киселото мляко и натрошеното сирене и 1/2 к.ч. олио..Разбъркайте.
Намаслете тавата и сложете една кора като леко я "накъдрите" защото са големи ,сложете 4-5 с.л. от яйчената смес,сложете втората кора пак смес и трета кора.Върху третата кора сложете сместа от праз и чушки.Останалите три кори намажете със яйчената смес.Като най отгоре сложите каквото ви е останало от яйчената смес.Печете в предварително загрята фурна на 180* за 45-50 мин.
Добър апетит!
петък, 13 март 2015 г.
СВИНСКИ БУТ С ЯБЪЛКИ И ЛУК
Това ястие е приготвено от големият ми син Ивайло.Гордея се с него ,старае се много,обича да експериментира и да готви.
С тази вкусотия ще блеснете пред гостите си !
Продукти:
Парче бут около 1,5 кг.
3-4 средноголеми ябълки
3-4 глави червен лук
3-4 глави чесън необелен
50 мл. олио или зехтин
200 мл. бяло вино
сол
За марината
1 с.л. зехтин
1 с.л. горчица
1 с.л. соев сос
1 с.л. мед
подправки по избор ( черен пипер,мащерка,кимион)
Начин на приготвяне
Оформете парчето месо да няма стърчащи краища и го вържете с конец за печене за да не се деформира при печене. Смесете подправките и съставките за маринатата и намажете месото,увийте го във фолио и оставете да престои поне 1 час..
Нарежете лука на полумесеци а ябълките обелете и ги нарежете на филийки.Главите чесън измийте хубаво и отрежете мустачките. Смесете лука и ябълките и ги сложете в тавичката в която ще печете,разпределете и чесъна полейте с зехтина или олиото и виното. Сложете месото и печете в предварително загрята фурна на 200* за 1/2 час след това намалете на 180* и печете още 1 час като от време на време поливате месото със соса от тавата. Оставете малко да изстине и сервирайте.
Да ви е сладко!
С тази вкусотия ще блеснете пред гостите си !
Продукти:
Парче бут около 1,5 кг.
3-4 средноголеми ябълки
3-4 глави червен лук
3-4 глави чесън необелен
50 мл. олио или зехтин
200 мл. бяло вино
сол
За марината
1 с.л. зехтин
1 с.л. горчица
1 с.л. соев сос
1 с.л. мед
подправки по избор ( черен пипер,мащерка,кимион)
Начин на приготвяне
Оформете парчето месо да няма стърчащи краища и го вържете с конец за печене за да не се деформира при печене. Смесете подправките и съставките за маринатата и намажете месото,увийте го във фолио и оставете да престои поне 1 час..
Нарежете лука на полумесеци а ябълките обелете и ги нарежете на филийки.Главите чесън измийте хубаво и отрежете мустачките. Смесете лука и ябълките и ги сложете в тавичката в която ще печете,разпределете и чесъна полейте с зехтина или олиото и виното. Сложете месото и печете в предварително загрята фурна на 200* за 1/2 час след това намалете на 180* и печете още 1 час като от време на време поливате месото със соса от тавата. Оставете малко да изстине и сервирайте.
Да ви е сладко!
четвъртък, 12 март 2015 г.
ПЛОДОВО БИСКВИТЕНО КЕКСЧЕ
Много лесно и бързо. Удивително вкусно,хрупкаво и ароматно,със сочна сърцевина.
.Може да се направи в отделни купички като малки тарти или в по-голяма като кексче.
Продукти:
250 гр чаени бисквити
125 гр масло меко
200 гр заквасена сметана
4 с.л. захар
2 яйца
1 ябълка
100 гр сушени или замразени плодове в моя случай фурми,стафиди и замразени вишни( замразените плодове не ги размразявайте предварително.
Начин на приготвяне:
Смелете бисквитите и ги смесете с маслото.Отделете 4-5 с.л. от сместа. Във малка форма ( моята беше с размери 20 см със свалящи се страни) за кекс или отделни купички разпределете бисквитената смес по стените и на дъното като за чийз кейк. Сложете формата във фризера докато приготвите пълнежа.
Разбийте яйцата със захарта и сметаната. Обелете ябълката и я нарежете на тънки филийки.ако има нужда нарежете и другите плодове.
Извадете формата от фризера и изсипете яйчената смес,отгоре наредете ябълките,след това разпределете плодовете и най отгоре отделените трохи.
Печете в предварително загрята фурна на 180* за 25 мин.
Оставете да изстине и извадете от формата.
.Може да се направи в отделни купички като малки тарти или в по-голяма като кексче.
Продукти:
250 гр чаени бисквити
125 гр масло меко
200 гр заквасена сметана
4 с.л. захар
2 яйца
1 ябълка
100 гр сушени или замразени плодове в моя случай фурми,стафиди и замразени вишни( замразените плодове не ги размразявайте предварително.
Начин на приготвяне:
Смелете бисквитите и ги смесете с маслото.Отделете 4-5 с.л. от сместа. Във малка форма ( моята беше с размери 20 см със свалящи се страни) за кекс или отделни купички разпределете бисквитената смес по стените и на дъното като за чийз кейк. Сложете формата във фризера докато приготвите пълнежа.
Разбийте яйцата със захарта и сметаната. Обелете ябълката и я нарежете на тънки филийки.ако има нужда нарежете и другите плодове.
Извадете формата от фризера и изсипете яйчената смес,отгоре наредете ябълките,след това разпределете плодовете и най отгоре отделените трохи.
Печете в предварително загрята фурна на 180* за 25 мин.
Оставете да изстине и извадете от формата.
неделя, 8 март 2015 г.
СЛАДКИШ С МАЙОНЕЗА И КРЕМ МАСКАРПОНЕ 2
Още една глезотийка за празника.Този сладкиш направих преди 2 години и по поръчка на снахата трябваше да го повторя.
Реших да го променя малко като заменя кокоса със какао.Основната рецепта тук
Удивителен десерт! Може да гарнирате с крем по ваш избор,или просто да залеете с разтопен шоколад.
Необходими продукти:
1 кут. от 200 г. майонеза
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
3-4 с.л. какао
1 ч.ч. захар
2 ч.л. (1 п. от 10 г) бакпулвер
ванилия (по желание)
За крема:
500 гр маскарпоне
пудра захар на вкус( аз сложих 1 ч.ч.)
50 гр заквасена сметана
За глазурата
100 гр шоколад
50 гр масло.
В купа разбъркайте сухите съставки и добавете към тях майонезата и водата. Не е нужно да ползвате миксер, разбъркват се много лесно и с вилица.
Изсипете в тавичка (26- 28 см.) върху хартия за печене.
Печете 25 мин в загрята на 180 г С фурна. Пробвайте с клечка, но имайте предвид, че сладкишът трябва да остане сочен.
Оставете сладкиша да изстине напълно.
Разбъркайте маскарпонето със захарта, добавете заквасената сметана.Нанесете крема върху сладкиша.Оставете в хладилник за около 30 -40 мин.
Разтопете шоколада и маслото на водна баня и нанесете глазурата върху крема.
Този път не го залях с глазурата а го нашарих с лъжица :)
Да ви е сладко!
Реших да го променя малко като заменя кокоса със какао.Основната рецепта тук
Удивителен десерт! Може да гарнирате с крем по ваш избор,или просто да залеете с разтопен шоколад.
Необходими продукти:
1 кут. от 200 г. майонеза
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
3-4 с.л. какао
1 ч.ч. захар
2 ч.л. (1 п. от 10 г) бакпулвер
ванилия (по желание)
За крема:
500 гр маскарпоне
пудра захар на вкус( аз сложих 1 ч.ч.)
50 гр заквасена сметана
За глазурата
100 гр шоколад
50 гр масло.
В купа разбъркайте сухите съставки и добавете към тях майонезата и водата. Не е нужно да ползвате миксер, разбъркват се много лесно и с вилица.
Изсипете в тавичка (26- 28 см.) върху хартия за печене.
Печете 25 мин в загрята на 180 г С фурна. Пробвайте с клечка, но имайте предвид, че сладкишът трябва да остане сочен.
Оставете сладкиша да изстине напълно.
Разбъркайте маскарпонето със захарта, добавете заквасената сметана.Нанесете крема върху сладкиша.Оставете в хладилник за около 30 -40 мин.
Разтопете шоколада и маслото на водна баня и нанесете глазурата върху крема.
Този път не го залях с глазурата а го нашарих с лъжица :)
Да ви е сладко!