неделя, 24 април 2016 г.

КИФЛИЧКИТЕ НА РУМИ

Честит празник на всички носещи имена на цветя!
Бъдете благословени!

Чудех се какво да приготвя нещо соленко  за почерпка за празника и се спрях на тези кифлички
Правила съм много неща по нейни рецепти и са много точни и безупречни.
Това което казва Руми за кифлите, че са божествени е малко,тя пише ,че може да се замразят и или да се притоплят.При мен не се стигна до това,по голяма част замина за София ( ще чакам отзиви) а останалото се изяде.
Благодаря ти, Руми за прекрасната рецепта!

Продукти
1 кг брашно
0,500 мл.прясно мляко
0,200мл. олио
1 с.л. сол
1 с.л.захар
1 с.л.суха мая (20 гр прясна)
 2 цели яйца+1 белтък

За плънката
200гр маргарин
200 гр сирене

още
1 жълтък+ 1с.л. олио+ 2 с.л. прясно мляко
сусам

Начин на приготвяне

Маята ,захарта , 3-4 с.л. брашно сложете в топлото мляко и оставете да шупне.
През това време разбъркайте 2 цели и един белтък смесете ги с олиото и солта.
Смесете всичко и изсипете в брашното.Замесете гладко тесто,то е доста мекичко,така трябва да бъде.
Сложете го в дълбок съд покрийте го и оставете да втаса и да удвои обема си.
През това време направете плънката,натрошете сиренето с вилица и го разбъркайте с маргарина .
Когато тестото е готово намажете работният плот с  малко олио .Оформете го на дълъг салам и го нарежете на 32 парчета.
Всяко парче разплескайте с ръка и разточете  на елипса около 30 см дълга.
От единият край около1/3 от елипсата нарежете на ленти или с валяче за тесто .
Сложете по една чаена лъжица от сместа и я размажете по повърхността на елипсата до среза.
Навийте кифличката и ги наредете в тава намаслена или с хартия за печене като оставите разстояние между тях.
Оставете да втасат ,намажете ги със жълтък разбит с олио и мляко,поръсете със сусам и печете на 180* до златист загар.























1 коментар: