Бъди жив и здрав сине!!!
Много се чудех каква да е тортата и накрая се спрях на "Най- вкусната шоколадова торта " от тук като направих малки промени във муса.
За един блат ( аз изпекох 2 блата с диаметър 26 см)
180 гр брашно
150 гр захар
125 гр кафява захар
60 гр какао
1 и1/4ч.л.сода бикарбонат
1 и 1/4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 яйца
140 мл. гъст айрян
75 мл. олио
140 мл. прясно горещо кафе
Фурната се загрява на 180*. Брашното,двата вида захар.какаото,содата,бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре. Яйцата, олиото и айряна се разбъркват и се добавят към сухите съставки.Всичко се разбърква добре , накрая се излива горещото кафе. Бъркайте до хомогенна смес.
Излейте във форма за торта в която сте сложили хартия за печене. Аз ползвах форма с размери 26см. Изпечете в предварително загрята фурна на 180* 40-45 мин без вентилатор. След като блата изстине се разрязва на 2 части . Изпечете 2 блата
За белия мус
200 гр бял шоколад
3 жълтъка
400мл течна сметана
200 гр черен шоколад
3 жълтъка
400 мл.течна сметана
Разтопете шоколада на водна баня.
В малък съд сложете 100мл. от сметаната и загрейте, добавете разбитите жълтъци. Бъркайте енергично аз го направих със миксера на 1 степен.
Оставете малко да се охлади и добавете разтопения шоколад.Разбъркайте добре.Трябва да се получи хубав гладък крем.
Останалите 300 гр сметана разбийте до получаване на крем.Смесете със охладения шоколадов крем.Разбийте с миксера. По този начин правите и двта вида крем
Идеята за този крем дойде от една моя торта
Сложете първият блат в подходяща чиния измажете с половината от тъмния мус, сложете другият блат отгоре половината от белия и останалият кафяв мус( аз го направих като слагах с лъжица ,една бяла и една кафяв)
Може да сложите четирите блата ,но аз предпочетох да са три, имаше достатъчно височина.
Измажете цялата торта с останлият бял мус. сложете в хладилник за една нощ. Украсете по желание!
Да ви е сладко!
П.П. Със сигурност ще повторя тази торта, въпреки че блатовете са сочни аз бих ги малко сиропирала, просто обичам по-сочни торти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар