Тази баницо-торта видях тук.Въпреки дългия работен ден рецептата ме заинтригува и реших да я направя. Промених я малко, вместо сладко сложих пресни плодове. Много сочна и вкусна баница с вкус на праскови.
Продукти
- 500 гр кори за баница
- 7 яйца
- 400 г заквасена сметана
- 250 гр. извара или крем сирене
- 10 с.л. захар
- 3 праскови
- 1 с.л. нишесте
- 3 с.л.захар за изварата
- 1 яйце
- 60 г масло
- 60 мл олио
Начин на приготвяне:
- Загрейте заедно маслото и олиото. Изчакайте да се разтопи маслото и отстранете от котлона.
- В тава (кръгла, с диаметър между 26 - 28 см) сложете хартия за печене.
- Разбийте в купа яйцата, сметаната, захарта и ванилията.
- Корите разрежете на две по дължина.
- Започнете да редите лентите кори в тавата, като ги разпределяте като ветрило, със застъпване около 3 - 5 см. (да обхващат и стените на тавата)
- Поръсете с малко мазнина и повторете още едно подреждане на кори (така ще си подсигурите по-стабилно дъно на баницата).
- Поръсете отново с малко мазнина.
- След това излейте около 1/5 - 1/6 от сместа с яйцата и сметаната. С помощта на лъжичка намажете и корите, които са в ролята на стена.
- Отгоре разпределете пак ветрилообразно кори за баница.
- Крема сиренето или изварата разбийте със захарта ,яйцето и нишестето.
- Обелете прасковите и ги нарежете на кубчета.
- Смесете крема сиренето със нарязаните праскови.
- Върху корите напръскайте малко мазнина и с малка лъжичка сложете купчинки от крем сирене.
- Налейте част от яйчната смес (около 1/4 - 1/5 от останалото количество)
- След това пак ред кори, мазнина и само яйчна плънка.
- Нов ред кори, мазнина, крем сирене с прасковите, малко от яйчната смес. После отново кори и така, докато не свършат съставките. Не забравяйте да мажете и стените.
- Завършваме с ред от кори, намазваме с мазнина, а ако ни е останала от течната плънка, намазваме и с нея (при мен е само с мазнина).
- Загряваме фурната на 180 (С) градуса.
- Поставяме да печем баницата, като отгоре поставяме алуминиево фолио.
- Пече се по-дълго, на не много силна фурна и покрита, за да не прегорят корите по стените.
- Когато започне същинското печене, баницата започва да се надува. От този момент засечете около 20 - 30 минути. След това извадете от фурната и оставете да се охлади, както си е в тавата.
- Напълно изстинала може да я извадите от тавата с помощта на хартията.
- За финал я поръсих с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар