Един съвет от мен - разточете тестото по тънко в краищата и ще имате една прекрасна плодова пита.При мен се получи малко по дебел блат по краищата , но това не е пречка за вкуса.
За тестото:
- 100 мл прясно мляко
- 4 с.л. захар
- 1 пакетче суха мая
- 2500 г брашно
- 30 г меко масло
- сол
- 1 яйце
За пълнежа:
- 400 мл прясно мляко
- 1 ванилия
- 75 г захар
- 2 яйца
- 3 с.л. брашно
- 800 гр праскови и нектарини
За желето:
- 1/2 пакетче желатин
- 1 с.л. лим., сок
- 100 мл вода
- 50 г захар
- 50-60 г сладко (аз сложих от портокали) може и друго
1. За тестото сипете брашното на плота, посолете го и направете кладенче в него. Затоплете съвсем леко млякото в тенджерка и поръсете маята. Сипете млякото с майта в кладенчето и поръсете със захарта. Добавете бучката масло и жълтъка. Разбъркайте продуктите в кладенчето, след това постепенно добавете брашното и омесете гладко тесто. поставете го в купа и го покрийте. Оставете тестото да втасва 30 минути, на топло.
2. Направете сладкарски крем, като в купа разбъркате яйцата с захарта, 100 мл. студено прясно мляко и брашното на кашичка. Останалото мляко сложете в тенджерка да заври. Сипете топлото мляко към яйчената смес, като бъркате енергично. След това върнете цялата смес в тенджерката и бъркайте крема докато се сгъсти, около 3 минути. Дръпнете от огъня.
3. Разточете тестото върху набрашнен плот, в кръгла форма. Разточвайте в двете посоки. Намаслете плитка форма /височина 2 см, диаметър 26 см/ за пай. Прехвърлете тестото върху формата и го напаснете добре по дъното и стените. Изрежете излишното тесто по краищата. Надупчете тестото по дъното.
4. Изсипете и разстелете равномерно сладкарския крем. Печете питата в предварително загрята фурна на 190 градуса за 20 минути.
5. За желето накиснете желатина в студена вода за 10 минути. В тенджерка сипете водата, захарта и лимоновия сок. Разбъркайте докато захарта се разтопи. Дръпнете от огъня и добавете желатина.. Разбъркайте. Добавете сладкото и разбъркайте. Ако има едри парченца, прецедете желето.
Почистете и разрежете прасковите на филийки..
6. Извадете изстиналата пита от формата. Уверете се, че тя е изпечена и отдолу. Поставете я върху поднос и подредете нарязаните праскови върху нея, като правите кръгове, отвън навътре. Нанесете желето върху прасковите с помощта на четка.
7. Може да украсите със сметана.