Лек,свеж, ароматен,сочен- е това е този сладкиш!
За блата:
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.ч. олио
3/4 ч.ч. захар
1 яйце
1/2 ч.ч. заквасена сметана
настъргана кора от един лимон
1 с.л. сок от лимон
Пълнеж:
300 гр извара
1 ч.ч. заквасена сметана
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
сока от 1/2 лимон
За посипване:
1/2 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч захар
2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
В една купа се смесват сухите съставки за блата. В друг съд се разбива яйцето с тел, добавя се олиото след това заквасената сметана и сока от лимона. Излива се течната смес в сухата и се бърка до гладка смес.Получава се меко тесто което се разстила в тавичка с размери 26 см. в която предварително сте сложили хартия за печене. Разбийте изварата със захарта на гладък крем.Добавете яйцата и сметаната.Излейте сместа върху тестото.За поръската смесете брашното със захарта и олиото , разтрийте да се получат трохи с които поръсвате сладкиша.
Печете на предварително загрята фурна на 180* около 40 -45 мин ( аз го изпуснах и го попрепекох ,но това не промени вкуса) .
Оставете да изстине и се насладете на изключителен вкус!
понеделник, 31 март 2014 г.
вторник, 18 март 2014 г.
МАСЛЕН СЛАДКИШ С ЛИМОНОВ КРЕМ (СБРИЧОЛАТА)
Този сладкиш видях в блогаИВАНА
Невероятно вкусно,свежо и леко.Аз направих едно допълнение като разбих останалите белтъци на крем и ги сложих върху крема. Ше си позволя да купирам рецептата на Ивана ,не бих могла да ви я обясна по добре.
БЛАГОДАРЯ ЗА ПРЕКРАСНАТА РЕЦЕПТА!
Продукти:
За маслените трохи:
350 гр. брашно
150 гр. краве масло
150 гр. захар
1 яйце + 1 жълтък
1/2 пак. бакпулвер
1 ванилия
щипка сол
кората на 1 лимон
За лимоновия крем:
500 мл. прясно мляко
3 жълтъка
5 с.л. захар
5 с.л. захар40 гр. брашно
кората на 1 лимон
1 ванилия
за белтъчния крем
4 белтъка
5 с.л.захар
Начин на приготвяне:
Размесете брашното, бакпулвера, захарта и щипка сол. Добавете яйцето, жълтъка, ванилията и настърганата кора лимон.. Нарежете омекналото на стайна температура краве масло на малки парченца и сложете и него. С ръце започнете да намачквате сместа за да получите маслени трохи. Приберете съда в хладилник ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за 1 час. През това време си пригответе крема.
Отделете от млякото 100 мл. Останалото сложете да се загрее. В отделеното мляко добавете жълтъците, захарта, брашното и настърганата лимонова кора. Хомогенизирайте сместа много добре и внимателно я излейте при затопленото мляко. Увеличете котлона и сгъстете крема, като бъркате непрекъснато. Отнемете от огъня, сложете ванилията и оставете настрана за да се охлади.
Формата за печене може да изберете по ваш вкус, аз предпочетох квадратна с рзмери 22 / 22 см. На дъното застелете хартия за печене, не е необходимо да мажете с олио. Изсипете по голямата част от трохите и покрийте равномерно дъното и стените на формата с тях. Изсипете крема ,разбийте белтъците със захарта на сняг и сложете вурху крема а отгоре разпределете останалите маслени трохи.
Изпечете сладкиша на 170 гр. за 35-40 мин. в предварително загрята фурна. Поръсете с пудра захар и преди да го нарежете изчакайте да се охлади напълно.
Да ви е сладко!
Невероятно вкусно,свежо и леко.Аз направих едно допълнение като разбих останалите белтъци на крем и ги сложих върху крема. Ше си позволя да купирам рецептата на Ивана ,не бих могла да ви я обясна по добре.
БЛАГОДАРЯ ЗА ПРЕКРАСНАТА РЕЦЕПТА!
Продукти:
За маслените трохи:
350 гр. брашно
150 гр. краве масло
150 гр. захар
1 яйце + 1 жълтък
1/2 пак. бакпулвер
1 ванилия
щипка сол
кората на 1 лимон
За лимоновия крем:
500 мл. прясно мляко
3 жълтъка
5 с.л. захар
5 с.л. захар40 гр. брашно
кората на 1 лимон
1 ванилия
за белтъчния крем
4 белтъка
5 с.л.захар
Начин на приготвяне:
Размесете брашното, бакпулвера, захарта и щипка сол. Добавете яйцето, жълтъка, ванилията и настърганата кора лимон.. Нарежете омекналото на стайна температура краве масло на малки парченца и сложете и него. С ръце започнете да намачквате сместа за да получите маслени трохи. Приберете съда в хладилник ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за 1 час. През това време си пригответе крема.
Отделете от млякото 100 мл. Останалото сложете да се загрее. В отделеното мляко добавете жълтъците, захарта, брашното и настърганата лимонова кора. Хомогенизирайте сместа много добре и внимателно я излейте при затопленото мляко. Увеличете котлона и сгъстете крема, като бъркате непрекъснато. Отнемете от огъня, сложете ванилията и оставете настрана за да се охлади.
Формата за печене може да изберете по ваш вкус, аз предпочетох квадратна с рзмери 22 / 22 см. На дъното застелете хартия за печене, не е необходимо да мажете с олио. Изсипете по голямата част от трохите и покрийте равномерно дъното и стените на формата с тях. Изсипете крема ,разбийте белтъците със захарта на сняг и сложете вурху крема а отгоре разпределете останалите маслени трохи.
Изпечете сладкиша на 170 гр. за 35-40 мин. в предварително загрята фурна. Поръсете с пудра захар и преди да го нарежете изчакайте да се охлади напълно.
Да ви е сладко!
неделя, 16 март 2014 г.
КЕКС СЪС ИЗВАРА
Интересен вкус, маслен аромат, леко влажен ,лесен ,ето това е този кекс.
Продукти:
брашно 300 гр.
масло 106 гр
захар 300 гр
извара 260 гр
яйца 3 бр
бакпулвер 16 гр
стафиди по желание ( предварително се накисват)
пудра захар за поръсване
Начин ан приготвяне:
1. Разбивате мекото масло със захарта до гладък крем.
2. Добавяте изварата и продължавате разбиването до еднородна маса.
3 Добавяте едно по едно яйцата.
4. Добавяте брашното с бакулвера.
5. Бъркайте до пълното усвояване на брашното.
6. Изсипете в намаслена форма .
7. Печете в предварително загрята фурна на 180* около 50 мин.
Да ви е сладко!
Продукти:
брашно 300 гр.
масло 106 гр
захар 300 гр
извара 260 гр
яйца 3 бр
бакпулвер 16 гр
стафиди по желание ( предварително се накисват)
пудра захар за поръсване
Начин ан приготвяне:
1. Разбивате мекото масло със захарта до гладък крем.
2. Добавяте изварата и продължавате разбиването до еднородна маса.
3 Добавяте едно по едно яйцата.
4. Добавяте брашното с бакулвера.
5. Бъркайте до пълното усвояване на брашното.
6. Изсипете в намаслена форма .
7. Печете в предварително загрята фурна на 180* около 50 мин.
Да ви е сладко!
СПАНАЧЕНА РАЗЯДКА ала ЯНИ
Нещо много лесно, пролетно и вкусно. Идеята за тази разядка дойде от тук
Аз направих малки добавки :)
Благодаря от сърце на Яни за хубавата рецепта!
Продукти
около 300 гр пресен спанак
100 гр сирене
1/2 кофичка кисело мляко
3-4 скилидки чесън( ако има пресен още по добре)
копър
сол
олио
за добавка
2 сварени яйца
Количеството на продуктите зависи от вас.
Измивате и нарязвате спанака на едро, добавяте малко олио и запържвате в тефлонов тиган до смяна на цвета,за около 5-6 мин !
Счуква се чесъна намачква се с вилица сиренето и се добавя киселото мляко. всичко се обърква добре. Добавя се спанака и пресния копър.
Овкусява се с малко сол ,разбърква се добре и се оставя за малко да се охлади!
Аз направих малки добавки :)
Благодаря от сърце на Яни за хубавата рецепта!
Продукти
около 300 гр пресен спанак
100 гр сирене
1/2 кофичка кисело мляко
3-4 скилидки чесън( ако има пресен още по добре)
копър
сол
олио
за добавка
2 сварени яйца
Количеството на продуктите зависи от вас.
Измивате и нарязвате спанака на едро, добавяте малко олио и запържвате в тефлонов тиган до смяна на цвета,за около 5-6 мин !
Счуква се чесъна намачква се с вилица сиренето и се добавя киселото мляко. всичко се обърква добре. Добавя се спанака и пресния копър.
Овкусява се с малко сол ,разбърква се добре и се оставя за малко да се охлади!
БАНИЦА - ДОБРУДЖАНСКА КАВЪРМА
Тази баница видях тук
Направих я от любопитствода видя какъв ще е вкуса й .
Получи се много пухкава ,въздушна и изобщо не се усеща липсата на сиренцето.
Благодаря на Росито от http://kulinarenelixir.blogspot.com/2012/01/blog-post_28.html
за прекрасната рецепта.
Снимките ми не са много добри , но от цялата баница останаха само тези 3 парченца. :)
Продукти:
1 пакет кори за баница
4 яйца
1 кофичка (400гр.) кисело мляко
1 ч.л.сол
1/2 пакетче бакпулвер
80 гр масло
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със солта,добавете киселото мляко с бакпулвера.Разбъркайте до хомогенна смес.
В тава сложете хартия за печене и намажете с масло. Върху всяка кора сложете по 2-3 с.л. от сместа и я разнесете навсякъде. Наберете кората на ветрило и я поставяте в тавата. Така процедирате с всичките кори като редите ветрилата едно до друго.Поливате със остатъка от яйчената смес и разтопеното масло. Печете в предварително загрята фурна на 180 гр. около 40 -45 мин.
Да ви е сладко!
Направих я от любопитствода видя какъв ще е вкуса й .
Получи се много пухкава ,въздушна и изобщо не се усеща липсата на сиренцето.
Благодаря на Росито от http://kulinarenelixir.blogspot.com/2012/01/blog-post_28.html
за прекрасната рецепта.
Снимките ми не са много добри , но от цялата баница останаха само тези 3 парченца. :)
Продукти:
1 пакет кори за баница
4 яйца
1 кофичка (400гр.) кисело мляко
1 ч.л.сол
1/2 пакетче бакпулвер
80 гр масло
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със солта,добавете киселото мляко с бакпулвера.Разбъркайте до хомогенна смес.
В тава сложете хартия за печене и намажете с масло. Върху всяка кора сложете по 2-3 с.л. от сместа и я разнесете навсякъде. Наберете кората на ветрило и я поставяте в тавата. Така процедирате с всичките кори като редите ветрилата едно до друго.Поливате със остатъка от яйчената смес и разтопеното масло. Печете в предварително загрята фурна на 180 гр. около 40 -45 мин.
Да ви е сладко!
ВИШНЕВА НАСЛАДА
Тази рецепта видях в един руски сайт ,за съжаление не го запаметих. Направих сладкиша по памет както го бях запомнила.Получи се страхотна вкусотийка сочна и с прекрасен аромат.
Продукти за блата:
3 яйца
3/4 ч.ч. захар
150 мл. прясно мляко
100 гр масло (меко)
1 бакпулвер
щипка сол
200 гр брашно
вишни около 200 гр от компот или замразени
2 - 3 с.л.кокосови стърготини
За глазурата:
250 гр маскарпоне
150 мл. течна сметана
3/4 захар
ванилия
6 с.л.кокосови стърготини
авторката беше написала че може да се залива само със 300 мл. сметана и кокосови сърготини, но аз разполагах с тези продукти и ви уверявам ,че се получи мниги добре
Начин на приготвяне:
Мекото масло разбийте със захарта на крем, добавете едно по едно яйцата.Прибавете като редувате млякото и брашното примесено с бакпулвера и солта. Изсипете в тавичка с размери 24-26 см. в която сте сложили хартия за печене ( аз пекох в малко по голяма тава но според мен е по добре в размера който съм ви посочила).Върху тестото наредете отцедените и изчистени от костилките вишни. Поръсете ги със кокосовите стърготини.Печете в предвариелно загрята фурна на 180 гр. 20 -25 мин. През това време разбийте маскарпонето със захарта.Добавете течната сметана и разбъркайте до хомогенна смес.Прибавете кокосовите стърготини и ванилията. Извадете сладкиша и го залейте със сметановата смес.Печете още 20 -25 мин. или до лек златист загар.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Продукти за блата:
3 яйца
3/4 ч.ч. захар
150 мл. прясно мляко
100 гр масло (меко)
1 бакпулвер
щипка сол
200 гр брашно
вишни около 200 гр от компот или замразени
2 - 3 с.л.кокосови стърготини
За глазурата:
250 гр маскарпоне
150 мл. течна сметана
3/4 захар
ванилия
6 с.л.кокосови стърготини
авторката беше написала че може да се залива само със 300 мл. сметана и кокосови сърготини, но аз разполагах с тези продукти и ви уверявам ,че се получи мниги добре
Начин на приготвяне:
Мекото масло разбийте със захарта на крем, добавете едно по едно яйцата.Прибавете като редувате млякото и брашното примесено с бакпулвера и солта. Изсипете в тавичка с размери 24-26 см. в която сте сложили хартия за печене ( аз пекох в малко по голяма тава но според мен е по добре в размера който съм ви посочила).Върху тестото наредете отцедените и изчистени от костилките вишни. Поръсете ги със кокосовите стърготини.Печете в предвариелно загрята фурна на 180 гр. 20 -25 мин. През това време разбийте маскарпонето със захарта.Добавете течната сметана и разбъркайте до хомогенна смес.Прибавете кокосовите стърготини и ванилията. Извадете сладкиша и го залейте със сметановата смес.Печете още 20 -25 мин. или до лек златист загар.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
петък, 14 март 2014 г.
САЛАТА ОТ СУРОВИ ТИКВИЧКИ
Това е една салата която опитах при моята приятелка Д-Р Николова , свежа и много вкусна.
Единственият "недостатък" е ,че трябва да се приготви поне 2 часа по рано за да поеме от маринатата.
Продукти:
2 тиквички ( хубаво е да са по- дребни)
сол
3-4 скилидки чесън
сока от един лимон
2-3 с.л. зехтин( става и с олио)
копър( хубаво е да е пресен)
Начин на приготвяне:
Измийте хубаво тиквичките,леко изтържете с ножа горния слой на кората.С белачката за картофи нарежете тънки ленти така ,че от едната страна да има ивица от кората.
Скълцайте чесъна и добавете нарязания копър , лимоновият сок и зехтина.Посолете тиквичките и ги залейте с приготвеният дресинг.Разбъркайте и ги сложете в хладилник за 1-2 часа. Аз ги слагам в една кутия с капак и от време на време ги "раздрусвам " .
Сипете една ракийка и се насладете на прекрасната салата.
Единственият "недостатък" е ,че трябва да се приготви поне 2 часа по рано за да поеме от маринатата.
Продукти:
2 тиквички ( хубаво е да са по- дребни)
сол
3-4 скилидки чесън
сока от един лимон
2-3 с.л. зехтин( става и с олио)
копър( хубаво е да е пресен)
Начин на приготвяне:
Измийте хубаво тиквичките,леко изтържете с ножа горния слой на кората.С белачката за картофи нарежете тънки ленти така ,че от едната страна да има ивица от кората.
Скълцайте чесъна и добавете нарязания копър , лимоновият сок и зехтина.Посолете тиквичките и ги залейте с приготвеният дресинг.Разбъркайте и ги сложете в хладилник за 1-2 часа. Аз ги слагам в една кутия с капак и от време на време ги "раздрусвам " .
Сипете една ракийка и се насладете на прекрасната салата.