Рецептата е отново от блога Вкуснотека
Много интересно се навива на тънка пръчка, аз ползвах счупена пръчица от щори,Ани обяснява ,че може и с тънка точилка или пръчка от старите дървени закачалки.
Аз малко промених грамажа на корите и сиропа.
Продукти
500 гр фини кори
2 ч.ч. смлени орехи
2 ч.л. канела
125 г. краве масло
за сиропа:
2 и 1/2 ч.ч. захар
2и 1/2 ч.ч. вода
сокът от половин лимон
Почистете и смелете орехите на ситно. Разбъркайте ги в купа, заедно с канелата.
Стопете маслото на бавен огън на котлона.
Загрейте фурната на 170 градуса.
Разтворете фините кори на работния ви плот. Без да ги разделяте,
поръсете една от корите с ореховата плънка до средата на кората.
Сложете пръчката на късата страна на кората и завийте с нея руло от две кори.
Когато го набръчкате изтеглете пръчката от единия край и прехвърлете
рулото в намазана с масло тавичка. По същия начин навийте и останалите рула.
Залейте подредената баклава с разтопеното масло и печете 30-35 минути на
загрята фурна на 170 градуса, докато добие карамелен цвят.
Оставете я напълно да изстине.
През това време пригответе сиропа.
Сложете на котлона да кипне сместа за сиропа. Щом кипне, оставете да
поври 5 минути, след което добавете лимоновия сок. Залейте баклавата.Сиропа никак не е много ,ще го поеме.
Залива се студена баклава със горещ сироп.
Да ви е сладко!
Сега откривам блога Ви!Много интересни рецепти! Желая Ви още много приятни моменти в кулинарията!🙂Тази баклава е много впечатляваща!Непременно ще я опитам. Аз съм Ваня Кокарова. А Философия на моята кухня е моят блог. Ако имате време някога наминете!
ОтговорИзтриванеПоздрави!🙂🙂🙂