Видях тази рецепта в Coolinarika , доста отдавна не съм приготвяла нищо сладко,искаше ми се нещо плодово ( сезона е такъв). Много рецепти съм правила от този сайт и всичко се получава перфектно. Така се получи и с този сладкиш наистина стана чудо,много плодове,сочен и ароматен. Горещо ви го препоръчвам!
Продукти:
5 яйца
15. с.л. захар
3/4 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
20.с.л. брашно
1 бакпулвер
ванилия
1,5 кг. плодове ( праскови и сини сливи) хубаво е да се комбинират 2 или 3 вида плод
2 с.л захар
2 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Разбийте белтъците на сняг като добавите още в началото щипка сол,добавете половината захар и бъркайте.
Разбийте и жълтъците с останалата захар.
В разбитите белтъци добавете като бъркате много внимателно с шпатула отгоре надолу жълтъците и останалите съставки ( млякото ,олиото,брашното,бакпулвера и ванилията).
Нарежете на парчета плодовете посипете ги със 2 с.л. захар и 2 с.л. брашно за да не потънат във сместа.
В тава ( моята беше с диаметър 28 см) сложете хартия за печене и излейте сместа,върху тестото разпределете плодовете.Печете в предварително загрята фурна на 180 * за 40- 45 мин.( аз малко го попрепекох :( )
Оставете да изстине, посипете по-желание с пудра захар.На другият ден сладкиша беше още по сочен,е ако остане за тогава.
Може да направите трохи от 1 с.л. масло, брашно и захар в еднакви количества и да ги разпределите отгоре върху плодовете преди печене ,получава се хрупкав слой отгоре.
четвъртък, 27 август 2015 г.
СЕЛСКА ЛЮТИЧКА
Тази лютичка е характерна за кулския ни край.Рецептата ми я даде моята колежка и приятелка Цветомира.Много лесна ,елементарна и много вкусна. Количеството на продуктите е ориентировачно,всеки може да си сложи кое колко иска, въпрос на вкус и предпочитания.
Благодаря ти Цуре !
Продукти:
(за две порции)
1 глава лук средна големина
4-5 печени чушки
2-3 домата
150 -200 гр сирене
магданоз
сол
Начин на приготвяне
Нарежете лука на дребно ( аз го нарязах на полумесеци ,но е по -добре да е на дребно),скълцайте го с кълцаника ,добавете нарязаните на кубчета печени чушки и пак скълцайте.Нарежете на кубчета и червените домати и тях скълцайте леко.
Добавете натрошеното сирене и разбъркайте.Добавете нарязаният магданоз и ако има нужда от сол(зависи от сиренето колко е солено) добавете. Аз не добавих магданоз защото съпруга ми не го обича много.
Ако има и топла питка още по добре.
PS На другият ден я направих ,но вместо червен лук скълцах 5-6 скилидки чесън ,уверявам ви стана още по вкусна : )
Благодаря ти Цуре !
Продукти:
(за две порции)
1 глава лук средна големина
4-5 печени чушки
2-3 домата
150 -200 гр сирене
магданоз
сол
Начин на приготвяне
Нарежете лука на дребно ( аз го нарязах на полумесеци ,но е по -добре да е на дребно),скълцайте го с кълцаника ,добавете нарязаните на кубчета печени чушки и пак скълцайте.Нарежете на кубчета и червените домати и тях скълцайте леко.
Добавете натрошеното сирене и разбъркайте.Добавете нарязаният магданоз и ако има нужда от сол(зависи от сиренето колко е солено) добавете. Аз не добавих магданоз защото съпруга ми не го обича много.
Ако има и топла питка още по добре.
PS На другият ден я направих ,но вместо червен лук скълцах 5-6 скилидки чесън ,уверявам ви стана още по вкусна : )