Този сладкиш направих по случай посрещането на моя първи внук Калоян у дома ,исках да е нещо леко ( в тази адска жега всеки предпочита нещо по- лекичко) и сочно.Пусто време напоследък взе много да не стига и не качих рецептата навреме.
За жълтия блат
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
кората на един лимон
за кафявият блат( избрах този блат за да е сочен и да не се налага да го сиропирам)
180 гр брашно
150 гр захар
125 гр кафява захар
60 гр какао
1 и1/4ч.л.сода бикарбонат
1 и 1/4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 яйца
140 мл. гъст айрян
75 мл. олио
140 мл. прясно горещо кафе
за сиропа 1 ч.ч. вода
5 с.л. вода
1 ч.л. сок от лимон
За крема
1 голяма кофичка заквасена сметана
1 кутия (400 гр. ) течен шоколад
Начин на приготвяне
почваме със кафявият блат
Фурната се загрява на 180*.
Брашното,двата вида захар.какаото,содата,бакпулвера и солта се слагат в
дълбока купа и се разбъркват добре. Яйцата, олиото и айряна се
разбъркват и се добавят към сухите съставки.Всичко се разбърква добре ,
накрая се излива горещото кафе. Бъркайте до хомогенна смес.
Излейте във форма за торта в която
сте сложили хартия за печене. Аз ползвах форма с размери 26см. Изпечете
в предварително загрята фурна на 180* 40-45 мин.
За другият блат разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем, оставяме миксера и добавяме брашното с бакпулвера като бъркаме със шпатула за да не спадне сместа.Добавете кората от лимона. Изсипете във форма за торта в която сте сложили хартия за печене и печете 30 -35 мин. Оставете блатовете да изстинат напълно. Сварете сиропа добавете в него сока от лимона.Поставете блата във форма за торта със свалящи се стени и го сиропирайте.Разбъркайте сметаната със течният шоколад до гладка смес и излейте 2/3 върху блата.Кафявият блат нарежете на кубчета и ги наредете изправени върху крема. отгоре с лъжичка хаотично разпределете останалият крем..Приберете в хладилника за 3-4 часа .
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар