Удивително вкусни,сочни и много лесни.
За пълнежа:
50 гр. смлени орехи
70 гр. захар
1/2 ч.л. канела
3 ч.л. разтопено масло
За тестото:
200гр. брашно
50 гр захар
1 яйце
2 ч.л бакпулвер
1.2 чл.л сода
2с.л. олио
250 мл. бътермилк( в 250 мл. прясно мляко се слага 1 ч.л. лимонов сок и се оставя за 10 мин.)
мед за намазване на изпечените мъфини
Начин на приготвяне:
Смесват се всички съставки за пълнежа
Разбиваме яйцето със захарта,добавяме олиото,бътермилка и брашното смесено със бакпулвера и содата.
В тава за мъфини или чашки за крем карамел слагаме хартиени кошнички.
Сипваме по 2 с.л. от кексовото тесто, слагаме по 1ч.л. от ореховата смес пак2 с.л. от тестото и накрая забършваме със 1 ч.л. орехова смес.Пълним 2/3 от чашките.
Печем в загрята фурна на 180* 20 - 25 мин.
Като извадим мъфините веднага ги намазваме със мед.Оставяме ги да изстинат и ги изваждаме от формичките.
Да ви е сладко!
понеделник, 26 януари 2015 г.
вторник, 13 януари 2015 г.
ВКУСНИ ВАФЛИЧКИ
Преди доста време ме почерпиха с такива вафлички,бях очарована от вкуса ,но така и не разбрах рецептата.
Ровейки се из кулинарните блогове намерих това. Бързо, лесно без печене и много вкусно.
Оказа се същото което бях опитала,дори по-хубаво.
Благодаря на това прекрасно момиче Люси за рецептата!
Продукти:
пакет вафлени кори
200 гр тахан халва
1/2 ч.ч мляко
200 гр шоколад ( 100гр. млечен и 100гр черен)
200 гр масло
200 гр тахан халва
1/2 ч.ч мляко
200 гр шоколад ( 100гр. млечен и 100гр черен)
200 гр масло
100 гр течен шоколад
какао за поръсване
Начин на приготвяне:
На котлон затопляте до кипване млякото и маслото, като след това добавите натрoшените шoколади и халвата.
Разбъркваме крема, докато се сгъсти и хомогенизира.
Тортата се сглобява по добре познатия ред - кора, крем, кора, крем и т.н.
Най - отгоре затоплих малко течния шоколад и намазах горната кора.
Оставете в хладилник за 2-3 часа ,поръсете с какао ,нарежете на вафлички и се насладете.
Да ви е сладко!
неделя, 4 януари 2015 г.
ЗАПЕЧЕН СВИНСКИ ВРАТ И НОВАТА 2015 ГОДИНА
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!!!
Отмина още една година с трудности и радости, но нека Новата 2015 ни донесе много здраве,късмет и сбъднати мечти.Нека бъдем по-добри,да забравим злобата и завистта, да уважаваме себе си и всички около нас.
Раздайте доброта с пълни шепи и ще получите двойно повече.
БЪДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕНИ!
За тази Нова Година реших да приготвя нещо за основно което да не ми отнема цялото време, и за това се спрях на тази рецепта
http://pep-4o.blogspot.com/2010/12/blog-post_29.html!
Благодаря за вълшебната рецепта.Невероятно вкусно,сочно крехко и ароматно!
По вкусно месо не съм яла.
Божествено!
Ще ви трябва едно цяло парче свински врат моето беше 2,5 кг
50мл.водка
50мл.соев сос
1с.л. горчица
1 ч.л. мед
и още
1с.л. горчица
1 ч.л. мед
микс от подправки( черен пипер,мащерка,кимион,чубрица,риган)
200мл. бяло вино
Начин на приготвяне:
Изрежете месото от стърчащи парчета, смесете водката и соевият сос и с помоща на спринцовка го инжектирайте.Ако сместа не може да мине през иглата направете прорези с остър нож и шприцовайте сместа в прорезите.
Намажете месото с горчицата и меда от всички страни и го увийте във фолио.Оставете го в хладилник за 12-15 часа.
Извадете месото от фолиото и го намажете с другата порция мед и горчица и го оваляйте в микса от подправки ,сложете го в тавичка ,налейте 200 мл. бяло вино и завийте с алуминиево фолио. Печете в загрята фурна на 180* за 3 часа ако месото е с тегло колкото моето.По 40 мин. печене е необходимо за килограм месо .
След трите часа махнете фолиото и запечете месото за още 10 мин, но не повече за да не изгорят подправките.
Извадете и му се насладете както топло така и студено!
не съм майстор на оформянето но беше много пухкава
и малко от салатката
За десерт реших да е по леко и се спрях на нещо което не бях правила много отдавна
ЯПОНСКА ТОРТА СЪС СИРЕНЕ
Отмина още една година с трудности и радости, но нека Новата 2015 ни донесе много здраве,късмет и сбъднати мечти.Нека бъдем по-добри,да забравим злобата и завистта, да уважаваме себе си и всички около нас.
Раздайте доброта с пълни шепи и ще получите двойно повече.
БЪДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕНИ!
За тази Нова Година реших да приготвя нещо за основно което да не ми отнема цялото време, и за това се спрях на тази рецепта
http://pep-4o.blogspot.com/2010/12/blog-post_29.html!
Благодаря за вълшебната рецепта.Невероятно вкусно,сочно крехко и ароматно!
По вкусно месо не съм яла.
Божествено!
Ще ви трябва едно цяло парче свински врат моето беше 2,5 кг
50мл.водка
50мл.соев сос
1с.л. горчица
1 ч.л. мед
и още
1с.л. горчица
1 ч.л. мед
микс от подправки( черен пипер,мащерка,кимион,чубрица,риган)
200мл. бяло вино
Начин на приготвяне:
Изрежете месото от стърчащи парчета, смесете водката и соевият сос и с помоща на спринцовка го инжектирайте.Ако сместа не може да мине през иглата направете прорези с остър нож и шприцовайте сместа в прорезите.
Намажете месото с горчицата и меда от всички страни и го увийте във фолио.Оставете го в хладилник за 12-15 часа.
Извадете месото от фолиото и го намажете с другата порция мед и горчица и го оваляйте в микса от подправки ,сложете го в тавичка ,налейте 200 мл. бяло вино и завийте с алуминиево фолио. Печете в загрята фурна на 180* за 3 часа ако месото е с тегло колкото моето.По 40 мин. печене е необходимо за килограм месо .
След трите часа махнете фолиото и запечете месото за още 10 мин, но не повече за да не изгорят подправките.
Извадете и му се насладете както топло така и студено!
не съм майстор на оформянето но беше много пухкава
и малко от салатката
За десерт реших да е по леко и се спрях на нещо което не бях правила много отдавна
ЯПОНСКА ТОРТА СЪС СИРЕНЕ
ТОРТА ФЕРЕРО
Доста рецепти има за тази торта и от всички се вижда ,че тортата е много специална.
Затова реших да я направя за много светъл празник -КОЛЕДА.
Малко промених рецептата разрязах блата на две вместо три кори, обичам да има повече крем и по-малко блат. Но вие решавате как да си я направите,само може да ви уверя ,че е безумно вкусна торта.
Продукти за блата:
5 яйца
100 гр черен шоколад
150 гр захар
70 гр брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
30 гр галета
3 с.л. смлени лешници( орехи)
70 гр масло
За крема
0,500 гр маскарпоне
0,500 мл. течна сметана
0,400гр течен шоколад
0,100гр запечени едро смлени лешници ( орехи)
0,100 гр вафли с лешников крем ( в моя случай 200 гр.)
За глазурата и украсата
200 гр черен шоколад
150 гр сметана
За сиропиране на блата
100 мл кафе еспресо с малко ром за разкош( по желание)
1ч.л. захар
Начин на приготвяне:
Разтопете на водна баня или в МФ маслото и шоколада,оставете да изстинат.
Разделете белтъци от жълтъци,разбийте белтъците на сняг
Жълтъците разбийте със захарта,добавете брашното с бакпулвера като бъркате със шпатула вече ,ванилията,галетата ,разтопеният шоколад и накрая белтъчния сняг. Бъркайте бавно за да не спадне сместа.
Във форма за торта с размер 26 см сложете хартия за печене изсипете сместа и печете в предварително загрята фурна на 200 гр за 30 мин.
Оставете блата да изстине напълно и го срежете напречно на три платки ( в моя случай на две)
За крема, разбийте маскарпонето с течния шоколад и смесете с разбитата течна сметана. Бъркайте със шпатула до хомогенност. Отделете в една купа малко крем за измазване.
Сложете единия блат(добре е да оставите най-долният блат за най-отгоре за да ви е равна тортата )във форма със свалящи се стени ,сиропирайте с 1/3 от кафето сложете крем, поръсете запечените ядки, и поръсете с нарязаните вафлички, така процедираме и с останалите блатове и крем. Измажете с малко крем отгоре и я сложете в хладилник за няколко часа.
След като сме я извадили от хладилника,свалете ринга и измажете тортата с крема където сме оставили.
Разтопяваме,шоколада на водна баня и част от него сипваме във пош,хартиена фунийка и върху хартия за печене рисуваме разни фигурки за да декорираме тортата.
Оставяме фигурките да стегнат.
В останалият шоколад сипваме предварително загрятата сметана и бъркаме до гладък крем, аз го прецеждам докато е горещо за да стане гладка глазурата.
Залейте тортата и я оставете да стегне в хладилник.
Украсете я с вече стегналите фигурки или по ваше желание.
Р.Р. Аз както обясних в началото изрязах блата на две, сложих крем орехи и нарязаните 200 гр вафли( те играеха роля на среден блат), но вие го направете по ваше осмотрение.
Да Ви е сладко!
Затова реших да я направя за много светъл празник -КОЛЕДА.
Малко промених рецептата разрязах блата на две вместо три кори, обичам да има повече крем и по-малко блат. Но вие решавате как да си я направите,само може да ви уверя ,че е безумно вкусна торта.
Продукти за блата:
5 яйца
100 гр черен шоколад
150 гр захар
70 гр брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
30 гр галета
3 с.л. смлени лешници( орехи)
70 гр масло
За крема
0,500 гр маскарпоне
0,500 мл. течна сметана
0,400гр течен шоколад
0,100гр запечени едро смлени лешници ( орехи)
0,100 гр вафли с лешников крем ( в моя случай 200 гр.)
За глазурата и украсата
200 гр черен шоколад
150 гр сметана
За сиропиране на блата
100 мл кафе еспресо с малко ром за разкош( по желание)
1ч.л. захар
Начин на приготвяне:
Разтопете на водна баня или в МФ маслото и шоколада,оставете да изстинат.
Разделете белтъци от жълтъци,разбийте белтъците на сняг
Жълтъците разбийте със захарта,добавете брашното с бакпулвера като бъркате със шпатула вече ,ванилията,галетата ,разтопеният шоколад и накрая белтъчния сняг. Бъркайте бавно за да не спадне сместа.
Във форма за торта с размер 26 см сложете хартия за печене изсипете сместа и печете в предварително загрята фурна на 200 гр за 30 мин.
Оставете блата да изстине напълно и го срежете напречно на три платки ( в моя случай на две)
За крема, разбийте маскарпонето с течния шоколад и смесете с разбитата течна сметана. Бъркайте със шпатула до хомогенност. Отделете в една купа малко крем за измазване.
Сложете единия блат(добре е да оставите най-долният блат за най-отгоре за да ви е равна тортата )във форма със свалящи се стени ,сиропирайте с 1/3 от кафето сложете крем, поръсете запечените ядки, и поръсете с нарязаните вафлички, така процедираме и с останалите блатове и крем. Измажете с малко крем отгоре и я сложете в хладилник за няколко часа.
След като сме я извадили от хладилника,свалете ринга и измажете тортата с крема където сме оставили.
Разтопяваме,шоколада на водна баня и част от него сипваме във пош,хартиена фунийка и върху хартия за печене рисуваме разни фигурки за да декорираме тортата.
Оставяме фигурките да стегнат.
В останалият шоколад сипваме предварително загрятата сметана и бъркаме до гладък крем, аз го прецеждам докато е горещо за да стане гладка глазурата.
Залейте тортата и я оставете да стегне в хладилник.
Украсете я с вече стегналите фигурки или по ваше желание.
Р.Р. Аз както обясних в началото изрязах блата на две, сложих крем орехи и нарязаните 200 гр вафли( те играеха роля на среден блат), но вие го направете по ваше осмотрение.
Да Ви е сладко!